Vykrajované sadlové pečivo

24. 9. 2025

Zvláštnosťou cesta pri tomto pečive je jeho kysnutie pod vodou.

Po upečení je pečivo veľmi mäkké a priamo sa rozplýva na jazyku. Navyše ho môžete konzumovať hneď po upečení.

Ingrediencie

  • 40 dkg hladkej múky
  • 30 dkg zmäknutej masti vo vaničke (môžete zvoliť aj domácu masť)
  • 1 zarovnaná lyžica škrobu (Solamyl)
  • 6 polievkových lyžíc mlieka
  • 1/2 kocky čerstvého droždia
  • štipka soli
  • 1/4 lyžičky cukru
  • 5 až 6 lyžíc strúhaného syra
  • 1/2 lyžičky pálivej papriky

Postup

  • Začnite tým, že prihrejete mlieko s cukrom, ale len tak, aby zmes bola vlažná.
  • Do mlieka s cukrom rozdrobte droždie a rozmiešajte.
  • Odložte na teplé miesto, aby mohlo droždie pracovať. Do misy preosejte hladkú múku, premiešajte ju so soľou, prisypte škrob, pridajte zmäknutú masť, kvások, papriku, syr a dôkladne vypracujte cesto, z ktorého následne utvorte guľu.
  • Pripravte si inú misu, nalejte do nej studenú vodu, ponorte do nej cesto a nechajte kysnúť do druhého dňa.
  • Pokiaľ sa vám nechce čakať, je možné nechať cesto kysnúť len 2 až 4 hodiny.
  • Vykysnuté cesto vyberte z vody, nechajte trochu odkvapkať a položte ho na pomúčenú dosku. Pri tomto ceste ale niekedy nebýva nutné dosku posypávať múkou, pretože sa nelepí.
  • Vyvaľkajte plát s výškou asi 3 mm a vykrojte z neho rôzne tvary.
  • Presuňte pečivo na plech, vyložený papierom na pečenie a posypte syrom, rascou alebo sezamovými semienkami.
  • Pečivo vložte do rúry, predhriatej na 180 °C, a pečte dozlatista, asi 12–15 minút.
  • Aby ste sa uistili, že je pečivo hotové, môžete do neho zapichnúť špajdľu. Ak sa na ňu cesto nelepí, máte svoje slané vianočné pečivo zo sadla hotové.

Sadlové pečivo v tvare hviezdičiek a nechtíkov.
zdroj: marthastewart.com

Vyskúšajte aj ďalšie recepty na sadlové pečivo.

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.3 / 5 (40 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *