Zatočené datľové vianočné pečivo
24. 9. 2025
Toto pečivo je vhodné nielen v priebehu Vianoc, ale aj k čaju alebo káve počas celého roka.
Ingrediencie
Cesto:
- 1 šálka masla (v izbovej teplote)
- 1 šálka hnedého cukru
- 1 šálka bieleho cukru
- 3 veľké vajcia (v izbovej teplote)
- 1 lyžička citrónového extraktu
- 4 šálky múky
- 1 lyžička soli
- ¾ lyžičky jedlej sódy
Náplň:
- 2 šálky nasekaných datlí
- 1 šálka vody
- 1 šálka cukru
- 1 šálka nasekaných orechov
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
Postup
Náplň:
- V hrnci zmiešajte všetky ingrediencie, ktoré patria do náplne.
- Všetko varte na miernom ohni, za stáleho miešania, po dobu 15–20 minút (kým zmes nestuhne). Dajte vychladiť
Cesto:
- Zatiaľ čo sa náplň chladí, zmiešajte maslo a oba druhy cukru v miske. Pridajte vajcia. Pridávajte ich jedno po druhom a vždy dobre rozmiešajte.
- Pridajte citrónový extrakt.
- Vo vedľajšej miske zmiešajte múku, soľ a jedlú sódu. Túto zmes pridávajte postupne do pripravenej krémovej zmesi a dobre premiešajte, pokiaľ sa všetko neprepojí.
- Nechajte odpočívať v izbovej teplote minimálne 1 hodinu.
- Pripravte si dosku a vyvaľkajte z neho pláty s rozmermi 30×23 cm. Pláty by mali byť hrubé asi 0,5 cm.
- Polovicou náplne natrite prvý plát a zrolujte. Opakujte tiež pri zvyšnom ceste.
- Obe rolky zabaľte do potravinovej fólie a nechajte chladiť cez noc.
- Druhý deň rolky nakrájajte asi na 0,5 cm kusy a umiestnite ich na plech vyložený papierom na pečenie asi 5 cm od seba.
- Pečte na 180 °C, po dobu 8–10 minút, kým nebude datľové vianočné pečivo mierne hnedé.
- Ochlaďte a môžete podávať.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta