Zdravé cukrovinky s mletým makom

24. 9. 2025

Dávate prednosť celozrnným výrobkom?

Ak áno, tak skúste tieto makové očká, ktoré sú z celozrnnej špaldovej múky.

Napriek tomu, že sú bez cukru, vôbec to nie je poznať a chutia božsky.

Ingrediencie na tieto cukrovinky s mletým makom

  • 200 g celozrnnej špaldovej múky hladkej
  • 85 g mletého maku
  • 130 g masla
  • 2 vajcia
  • 4 vrchovaté polievkové lyžice medu
  • štipka soli
  • sušené ovocie na ozdobu (ideálne sú čerešne, ale záleží na tom, čo máte radi)

Postup:

  • Do misy dajte mletý mak, špaldovú múku, med, štipku soli, vajcia a zmäknuté či rozpustené maslo.
  • Vareškou vypracujte hladké cesto a nechajte ho 30 minút odpočinúť, aby naležalo.
  • Potom odoberajte rovnako veľké kúsky cesta a tvarujte z nich guľôčky, preložte ich na plech s papierom na pečenie, urobte v nich pomocou varešky jamku ako oko alebo ich nožom rozrežete krížom.
  • Otvor, ktorý vznikne, zaplňte sušeným ovocím (niekto tiež dáva mandle alebo napríklad kompótované jahody).
  • Naplnený plech vložte do rúry predhriatej na 170 °C a pečte zhruba 12 až 15 minút, podľa toho, aké sú očká veľké, a podľa typu rúry.
Zdravé makové pečivo s mletým makom.
Zdroj: heneedsfood.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.8 / 5 (24 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *