Zdravé cukrovinky s mletým makom
24. 9. 2025
Dávate prednosť celozrnným výrobkom?
Ak áno, tak skúste tieto makové očká, ktoré sú z celozrnnej špaldovej múky.
Napriek tomu, že sú bez cukru, vôbec to nie je poznať a chutia božsky.
Ingrediencie na tieto cukrovinky s mletým makom
- 200 g celozrnnej špaldovej múky hladkej
- 85 g mletého maku
- 130 g masla
- 2 vajcia
- 4 vrchovaté polievkové lyžice medu
- štipka soli
- sušené ovocie na ozdobu (ideálne sú čerešne, ale záleží na tom, čo máte radi)
Postup:
- Do misy dajte mletý mak, špaldovú múku, med, štipku soli, vajcia a zmäknuté či rozpustené maslo.
- Vareškou vypracujte hladké cesto a nechajte ho 30 minút odpočinúť, aby naležalo.
- Potom odoberajte rovnako veľké kúsky cesta a tvarujte z nich guľôčky, preložte ich na plech s papierom na pečenie, urobte v nich pomocou varešky jamku ako oko alebo ich nožom rozrežete krížom.
- Otvor, ktorý vznikne, zaplňte sušeným ovocím (niekto tiež dáva mandle alebo napríklad kompótované jahody).
- Naplnený plech vložte do rúry predhriatej na 170 °C a pečte zhruba 12 až 15 minút, podľa toho, aké sú očká veľké, a podľa typu rúry.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta