Zlepované maslové rožky v čokoláde
24. 9. 2025
Luxusné maslové rožky zlepované marhuľovým džemom a namáčané v čokoládovej poleve krásne ozdobia každú vianočnú tabuľu. S naším receptom ich navyše zvládne úplne každý!
Čo budete potrebovať
Na rožky:
- 250 g masla
- 120 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3 žĺtky izbovej teploty
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 1 lyžica vanilkového extraktu alebo tmavého rumu
- 350 g hladkej múky
- 1 lyžička kukuričného škrobu
- ⅛ lyžičky soli
Na náplň a namáčanie:
- marhuľový džem (hladký, bez kúskov ovocia)
- 170 – 230 g 65-75% čokolády, nakrájanej na kúsky
- 2 lyžičky masla
Postup
- Plechy vyložte papierom na pečenie.
- Predhrejte rúru na 190°C.
- Pripravte si cukrárske vrecko s veľkou hviezdicovou špičkou.
- V mise stolného mixéra alebo vo veľkej mise pomocou ručného mixéra šľahajte maslo, práškový cukor a vanilkový cukor do veľmi svetlej a nadýchanej zmesi.
- Pri stredne vysokej rýchlosti to zaberie asi 8 minút.
- Podľa potreby oškrabte steny misy.
- Pridávajte vaječné žĺtky jeden po druhom a medzi každým pridaním dobre premiešajte, aby zmes zostala ľahká a nadýchaná.
- Pridajte citrónovú kôru a vanilku a znova dobre premiešajte.
- Zmiešajte múku, kukuričný škrob a soľ.
- Múčnu zmes pridajte do maslovej zmesi a miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Preneste časť cesta do cukrárskeho vrecka a držte vršok asi 2,5 cm nad pripravenými plechmi.
- Vytlačte cca 8 cm cesta na plech a vytvorte tvar polmesiaca.
- Takto pokračujte, pokiaľ nebudete mať plech plný rovnako veľkých polmesiacov vo vzdialenosti cca 2,5 cm.
- Pečte 8 minút.
- Polmesiaca budú mať stále bledú farbu, ale budú upečené.
- Nechajte niekoľko minút chladiť na plechu a potom preneste na mriežku.
- Akonáhle máte všetko pečivo upečené a vychladnuté, trochu zahrejte džem, aby šiel ľahko natierať.
- Na hladkú stranu jedného polmesiaca naneste asi pol lyžičky džemu a zlepte s ďalším polmesiacom.
- Opakujte so všetkými polmesiacami.
- Dajte do mrazničky, aby džem stuhol, čo potrvá asi 20 – 30 minút.
- Priveďte hrniec s vodou do varu a nad vodu položte sklenenú misku tak, aby sa vody nedotýkala.
- Pridajte nasekanú čokoládu a miešajte stierkou, kým nebude hladká.
- Akonáhle sa čokoláda rozpustí, vypnite oheň a pridajte maslo.
- Miešajte, kým sa maslo nerozpustí.
- Konce zlepených polmesiacov namáčajte v rozpustenej čokoláde, nechajte odkvapkať prebytok a dajte vložte späť na plech.
- Polmesiaca dajte späť do mrazničky, aby čokoláda stuhla.
- Pred podávaním nechajte mierne rozmrznúť.
- Nechajte si chutiť!

Vyskúšajte aj naše recepty na poctivé mrkvové rožky s náplňou podľa vášho gusta! Budete prekvapení, ako rýchlo zmizne z tanierov.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta