Bezlepkové mandľové medvedie labky

24. 9. 2025

Vianoce bez cukroviniek by neboli tým pravým, avšak nie všetci si môžu dopriať akýkoľvek druh, ktorý sa na sviatočnej tabuli objaví.

Existujú ľudia, ktorí neznášajú lepok, a v ich prípade je nutné pripraviť tzv. variant bez lepku.

Ak máte strach, že mandľové cukrovinky bez lepku znamenajú bez chuti, ste na omyle. Chutia totiž rovnako ako tie klasické, len neobsahujú lepok.

Čo budete na bezlepkové mandľové cukrovinky potrebovať?

  • 250 g bezlepkovej múky (sójová, kokosová a pod.)
  • 100 g mandľovej múky
  • 1/2 lyžičky čerstvej citrónovej kôry
  • 2 vrchovaté lyžice kakaa holandského typu
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • 150 g masla (prípadne hery)
  • 150 g cukru múčka
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 1 žĺtok
  • Tuk na vymazanie formičiek (u silikónových nie je nutný)
  • Múčkový a vanilkový cukor na obalenie

Postup:

  • Nachystajte si misu, do ktorej dáte nakrájané zmäknuté maslo alebo heru, pridáte preosiaty práškový cukor, vanilkový cukor, žĺtok a všetko starostlivo vyšľaháte.
  • V priebehu šľahania pridávajte po častiach bezlepkovú múku s mletými mandľami, citrónovú kôru a dôkladne spracujte.
  • Rozdeľte cesto na 2 diely, do jedného dajte kakao a do druhého prisypte 2 lyžice bezlepkovej múky a 1 lyžicu mletej škorice.
  • Každý diel cesta znova prepracujte a dajte zhruba na hodinku odpočinúť do chladničky.
  • Medzitým si pripravte formičky, ktoré vymažte tukom a začnite ich plniť. Vyberte cesto a z každého vždy odtrhnite kúsok a natlačte do formičky tak, aby tam bolo svetlé aj tmavé cesto, takže budú hotové medvedie labky dvojfarebné.
  • Naskladajte formičky na plech, ktorý vložíte do rúry predhriatej na 180 °C a necháte piecť asi 10 minút. Upečené medvedie labky nechajte vychladnúť a až potom ich vyklopte z formičiek.
  • Cukrovinky sa môžu obaliť v práškovom cukre zmiešanom s vanilkou alebo len posypať, ale pokiaľ nie ste fanúšikmi veľa sladkých dobrôt, nechajte ich pokojne tak, ako sú. Maximálne ich môžete namočiť do čokoládovej polevy, prípadne ich tou polevou pocákať.
Cukrovia z mandľovej múky na Vianoce.
Zdroj: geniuskitchen.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.4 / 5 (34 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *