Bezlepkové mandľové medvedie labky
24. 9. 2025
Vianoce bez cukroviniek by neboli tým pravým, avšak nie všetci si môžu dopriať akýkoľvek druh, ktorý sa na sviatočnej tabuli objaví.
Existujú ľudia, ktorí neznášajú lepok, a v ich prípade je nutné pripraviť tzv. variant bez lepku.
Ak máte strach, že mandľové cukrovinky bez lepku znamenajú bez chuti, ste na omyle. Chutia totiž rovnako ako tie klasické, len neobsahujú lepok.
Čo budete na bezlepkové mandľové cukrovinky potrebovať?
- 250 g bezlepkovej múky (sójová, kokosová a pod.)
- 100 g mandľovej múky
- 1/2 lyžičky čerstvej citrónovej kôry
- 2 vrchovaté lyžice kakaa holandského typu
- 1 lyžičku mletej škorice
- 150 g masla (prípadne hery)
- 150 g cukru múčka
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 1 žĺtok
- Tuk na vymazanie formičiek (u silikónových nie je nutný)
- Múčkový a vanilkový cukor na obalenie
Postup:
- Nachystajte si misu, do ktorej dáte nakrájané zmäknuté maslo alebo heru, pridáte preosiaty práškový cukor, vanilkový cukor, žĺtok a všetko starostlivo vyšľaháte.
- V priebehu šľahania pridávajte po častiach bezlepkovú múku s mletými mandľami, citrónovú kôru a dôkladne spracujte.
- Rozdeľte cesto na 2 diely, do jedného dajte kakao a do druhého prisypte 2 lyžice bezlepkovej múky a 1 lyžicu mletej škorice.
- Každý diel cesta znova prepracujte a dajte zhruba na hodinku odpočinúť do chladničky.
- Medzitým si pripravte formičky, ktoré vymažte tukom a začnite ich plniť. Vyberte cesto a z každého vždy odtrhnite kúsok a natlačte do formičky tak, aby tam bolo svetlé aj tmavé cesto, takže budú hotové medvedie labky dvojfarebné.
- Naskladajte formičky na plech, ktorý vložíte do rúry predhriatej na 180 °C a necháte piecť asi 10 minút. Upečené medvedie labky nechajte vychladnúť a až potom ich vyklopte z formičiek.
- Cukrovinky sa môžu obaliť v práškovom cukre zmiešanom s vanilkou alebo len posypať, ale pokiaľ nie ste fanúšikmi veľa sladkých dobrôt, nechajte ich pokojne tak, ako sú. Maximálne ich môžete namočiť do čokoládovej polevy, prípadne ich tou polevou pocákať.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta