Čokoládovo-kávová roláda zo snehových pusiniek
24. 9. 2025
Ozvláštnite svoje vianočné sviatky novou dobrotou. Dokonalá roláda, v ktorej sa snúbia chute snehových pusiniek, čokolády a kávy zaručene poteší celú rodinu!
Čo budete potrebovať
- slnečnicový olej na vymazanie formy
- 6 vaječných bielkov strednej veľkosti
- 330 g práškového cukru
- 2 lyžice hladkej múky
- 60 g mletých mandlí
- 1 lyžica espressa rozpusteného v 1 lyžičke vriacej vody
- hrsť lúpaných mandlí
- horká čokoláda, rozpustená, na pokvapkanie
Na čokoládovú nátierku:
- 200 g horkej čokolády (70 % kakaa), nasekané na kúsky
- 50 g slaného masla
- 120 ml smotany na šľahanie
- ½ lyžičky vločiek morskej soli
Na krém:
- 200 ml smotany na šľahanie
- 40 g práškového cukru
- 1 lyžička espressa, rozpustená v 1 lyžičke vriacej vody
Postup
- Rúru rozohrejte na 200 °C.
- Plech s rozmermi 23 cm x 33 cm vyložte papierom na pečenie a potom papier ľahko naolejujte.
- Vo veľkej čistej mise ušľahajte bielky elektrickým šľahačom do hustej, lesklej hmoty, ktorá drží tvar.
- Pri nízkej rýchlosti zašľahajte po troškách cukor, potom pridajte múku, mleté mandle a kávu.
- Zmes rovnomerne rozotrite na plech, na zmes rovnomerne rozotrite mandle a pečte 8 minút.
- Znížte teplotu rúry na 160 ° C a pečte ďalších 20-25 minút.
- Zdvihnite upečené cesto z plechu spolu s papierom a nechajte 10 minút chladnúť na mriežke, potom preklopte na iný kus papiera na pečenie a nechajte úplne vychladnúť.
- Medzitým rozpustite čokoládu v žiaruvzdornej miske nad hrncom s vriacou vodou (nenechajte vodu dotýkať sa misky).
- Keď sa čokoláda rozpustí, pridajte maslo a jemne premiešajte, potom nechajte 15 minút vychladnúť.
- Postupne pridávajte smotanu (medzi pridávaním šľahajte metličkou) a potom pridajte soľ.
- Rovnomerne rozotrite na vychladnuté cesto a potom celý dezert 15 minút chlaďte.
- Na náplň dajte smotanu, práškový cukor a kávu do čistej mixovacej nádoby.
- Šľahajte elektrickým šľahačom, kým zmes nezačne hustnúť.
- Šľahajte, kým zmes nebude vytvárať mäkké vrcholky.
- Krém rozotrite na čokoládovú nátierku.
- Opatrne roládu zarolujte (začnite krátkym okrajom) za použitia papiera na pečenie.
- Papier pevne zabaľte a nechajte aspoň 3 hodiny chladiť.
- Vychladenú roládu dajte na tanieri, pokvapkajte rozpustenou čokoládou a nakrájajte.
- Užite si to!

Máme pre vás aj ďalšie tradičné recepty na roládu na vianočný stôl , ktoré urobia obrovskú parádu. Pripravte si ich s nami!
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta