Úžasné recepty na cukrovinky z mandľovej múky. Sú mäkké, vláčne a vlhké a predbehnú všetky vaše očakávania!
6. 11. 2023
Co se v článku dozvíte?
Cukrovinky sú jednou z vecí, ktorá k našim Vianociam neodmysliteľne patrí. Ale čo keby ste tento rok dali zbohom klasike a vyskúšali pár neodolateľných receptov na cukrovinky z mandľovej múky?
Nielenže vďaka nej budú vaše cukrovinky zdravšie, pretože táto múka neobsahuje lepok, ale budú tiež neuveriteľne mäkké, maslovo hebké, vláčne a vlhké. A bude vás stáť nemalé úsilie, aby ste ich nezjedli hneď po vytiahnutí z rúry.
Inšpirujte sa niektorým z týchto 7 lákavých mandľových receptov. Pravdepodobne sa stanú ozdobou vášho vianočného stola.
Naše recepty
Vianočné bezlepkové hviezdičky z mandľovej múky
Mandľové pekanové kolieska
Čokoládovo mandľové sušienky bez lepku
Mandľové bezlepkové kolieska s matchou
Citrónovo – mandľové guľôčky
Mandlovo škoricové slimáky
Nugátové rezy z mandľovej múky
Bezlepková mandľová múka je zdravšia
Na 100 g | Mandľová múka | Pšeničná múka |
Kalórie | 615 | 364 |
Sacharidy | 15,38 g | 76,31 g |
Tuky | 53,85 g | 0, 98 g |
Vláknina | 7,7 g | 2,7 g |
Bielkoviny | 23,08 g | 10,33 g |
Vápnik | 238 mg | 15 mg |
Draslík | 431 mg | 107 mg |
Z tabuľky je zrejmé, že mandľová múka obsahuje viac kalórií ako pšeničná. Ich zdrojom sú predovšetkým tuky. Nájdeme v nej ale aj oveľa viac vlákniny, bielkovín, vápnika a draslíka a oveľa menej sacharidov ako v tej pšeničnej. Je teda vhodná nielen pre celiakov, ale aj pre diabetikov.
Vďaka vyššiemu podielu vlákniny a bielkovín nás pokrmy pripravené z múky z mandlí zasýtia na dlhšiu dobu a medzi jedlami nás nebudú toľko prenasledovať rôzne chute. A to nám, aj napriek vyššiemu obsahu tukov, významne pomôže pri snahe o schudnutie.
Umeľte si múku doma sami
Mandľová múka sa vyrába z blanšírovaných jadier. Na trhu existuje aj mandľová múčka, tá sa ale melie z mandlí nelúpaných a na pečenie cukroviniek sa príliš nehodí.
Mandle teda sparte v horúcej vode, ošúpte a rozomelte v mixéri alebo mlynčeku na kávu. Ale mixujte opatrne a len chvíľku, aby ste si namiesto múky neumleli mandľové maslo.
Pamätajte, že ju nesmiete dlho uchovávať. Vzhľadom k vysokému obsahu tukov vám pri dlhšom skladovaní zožlkne. Radšej si preto namelte vždy len také množstvo, aké dokážete rýchlo spotrebovať. Určite to bude aj ekonomickejšie. A v uzavretom pohári vám v chladničke vydrží aj mesiac.
Podobné články
Aké sú tie najlepšie recepty na košíčkové náplne nielen na vianočné oslavy? My vám to radi prezradíme
Najlepšie recepty na zdravé cukrovinky na Vianoce, ktoré musíte vyskúšať. Ani nespoznáte ten rozdiel!
Vynikajúce náplne do vianočných cukroviniek, po ktorých sa budete olizovať
Recepty na vianočné pečivo bez váženia alebo pečieme s hrnčekmi
Tradičná vianočná štôlňa v 8 skvelých receptoch: inšpirujte sa!
Recepty na aromatické vianočné pečivo s rumom 5x inak. Inšpirujte sa!
Naše recepty na biskupský chlebíček z bielkov si zamilujte. Nadýchané, jemné a lahodné
Obohaťte si vašu vianočnú tabuľu receptami na ovocný chlebíček. Nie je to len o vianočke a vianočnom pečive!