Cukrovinky z čerstvých fíg – Newtonky

24. 9. 2025

Máte radi čerstvé figy? Recept s nimi je jednoduchý, voňavý a príjemne vláčny. Vyskúšajte takzvané newtonky!

Ingrediencie

Cesto:

  • ¾ šálky obyčajnej múky
  • ¾ šálky celozrnnej múky
  • 1 lyžička mletého kardamómu
  • ¾ lyžičky prášku do pečiva
  • ¾ lyžičky soli
  • 10 lyžíc nesoleného masla (v izbovej teplote)
  • ¼ šálky hnedého cukru
  • 3 veľké žĺtky
  • 3 lyžice medu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ½ lyžičky jemne nastrúhanej pomarančovej kôry

Náplň:

  • 1 šálka čerstvých fíg
  • ¾ šálky pomarančovej šťavy
  • 6 lyžíc medu
  • ¼ lyžičky soli
  • 1 veľké vajcia
  • múka na posyp

Postup

Cesto:

  • V miske zmiešajte oba druhy múky, kardamóm, prášok do pečiva a soľ.
  • V druhej miske, pomocou elektrického mixéra (stredný výkon), vyšľahajte maslo a hnedý cukor. Šľahajte, kým nebude zmes ľahká a nadýchaná. Potrvá to asi 3-4 minúty.
  • K maslovej zmesi pridajte žĺtky a šľahajte asi 2 minúty.
  • Pridajte med, vanilku a pomarančovú kôru. Stále šľahajte asi po dobu 1 minúty.
  • Znížte rýchlosť mixéra na minimum a pridávajte postupne suché prísady. Poriadne premiešajte.
  • Rozdeľte cesto na tretiny. Každý kúsok pevne zabaľte do potravinovej fólie a následne cesto sploštite asi na polovicu jeho výšky.
  • Dajte ho chladiť aspoň na 3 hodiny.

Náplň:

  • Čerstvé figy, pomarančovú šťavu, med a soľ povarte na strednom ohni vo veľkej panvici. Občas zamiešajte. Varte, kým figy úplne nezmäknú a nevyvarí sa z nich tekutina. Potrvá to 25-30 minút.
  • Pomocou šťuchadla na zemiaky alebo veľkej lyžice rozdrvte figy na malé kúsky a pokračujte za častého miešania vo varení. Varte 5-7 minút, kým nevznikne veľmi hustá zmes podobná paste.
  • Vzniknutú pastu preložte z panvice na tanier a rozotrite ju do rovnomernej vrstvy. Nechajte chladiť asi 1 hodinu.
  • Vychladenú zmes zmiešajte s vajcom a lyžicou vody. Všetko nalejte do cukrárskeho vrecka so zdobiacim otvorom.
  • Rozbaľte prvé cesto a vyvaľkajte alebo pomocou rúk vytvorte rovnomerný štvorec s hrúbkou asi 0,5 cm.
  • Štvorec rozdeľte na rovnako veľké obdĺžniky a do ich stredu vložte lyžicu náplne. Cesto preložte tak, aby bola náplň uzavretá zo všetkých strán.
  • Dajte štvorčeky s náplňou na pripravený plech vyložený papierom na pečenie a nechajte 10 minút odpočívať.
  • Následne vložte cukrovinky z fíg do rúry predhriatej na 180 °C a pečte 14–16 minút.
  • Po upečení nechajte štvorčeky 5 minút chladiť na plechu a potom ich preložte na iný povrch, aby vychladli úplne.
  • Newtonky, plnené figy, chutia najlepšie, ak sú pripravované maximálne 1 deň pred ich konzumáciou.
zdroj: bonappetit.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.6 / 5 (40 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *