Cukrovinky z čerstvých fíg – Newtonky
24. 9. 2025
Máte radi čerstvé figy? Recept s nimi je jednoduchý, voňavý a príjemne vláčny. Vyskúšajte takzvané newtonky!
Ingrediencie
Cesto:
- ¾ šálky obyčajnej múky
- ¾ šálky celozrnnej múky
- 1 lyžička mletého kardamómu
- ¾ lyžičky prášku do pečiva
- ¾ lyžičky soli
- 10 lyžíc nesoleného masla (v izbovej teplote)
- ¼ šálky hnedého cukru
- 3 veľké žĺtky
- 3 lyžice medu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ½ lyžičky jemne nastrúhanej pomarančovej kôry
Náplň:
- 1 šálka čerstvých fíg
- ¾ šálky pomarančovej šťavy
- 6 lyžíc medu
- ¼ lyžičky soli
- 1 veľké vajcia
- múka na posyp
Postup
Cesto:
- V miske zmiešajte oba druhy múky, kardamóm, prášok do pečiva a soľ.
- V druhej miske, pomocou elektrického mixéra (stredný výkon), vyšľahajte maslo a hnedý cukor. Šľahajte, kým nebude zmes ľahká a nadýchaná. Potrvá to asi 3-4 minúty.
- K maslovej zmesi pridajte žĺtky a šľahajte asi 2 minúty.
- Pridajte med, vanilku a pomarančovú kôru. Stále šľahajte asi po dobu 1 minúty.
- Znížte rýchlosť mixéra na minimum a pridávajte postupne suché prísady. Poriadne premiešajte.
- Rozdeľte cesto na tretiny. Každý kúsok pevne zabaľte do potravinovej fólie a následne cesto sploštite asi na polovicu jeho výšky.
- Dajte ho chladiť aspoň na 3 hodiny.
Náplň:
- Čerstvé figy, pomarančovú šťavu, med a soľ povarte na strednom ohni vo veľkej panvici. Občas zamiešajte. Varte, kým figy úplne nezmäknú a nevyvarí sa z nich tekutina. Potrvá to 25-30 minút.
- Pomocou šťuchadla na zemiaky alebo veľkej lyžice rozdrvte figy na malé kúsky a pokračujte za častého miešania vo varení. Varte 5-7 minút, kým nevznikne veľmi hustá zmes podobná paste.
- Vzniknutú pastu preložte z panvice na tanier a rozotrite ju do rovnomernej vrstvy. Nechajte chladiť asi 1 hodinu.
- Vychladenú zmes zmiešajte s vajcom a lyžicou vody. Všetko nalejte do cukrárskeho vrecka so zdobiacim otvorom.
- Rozbaľte prvé cesto a vyvaľkajte alebo pomocou rúk vytvorte rovnomerný štvorec s hrúbkou asi 0,5 cm.
- Štvorec rozdeľte na rovnako veľké obdĺžniky a do ich stredu vložte lyžicu náplne. Cesto preložte tak, aby bola náplň uzavretá zo všetkých strán.
- Dajte štvorčeky s náplňou na pripravený plech vyložený papierom na pečenie a nechajte 10 minút odpočívať.
- Následne vložte cukrovinky z fíg do rúry predhriatej na 180 °C a pečte 14–16 minút.
- Po upečení nechajte štvorčeky 5 minút chladiť na plechu a potom ich preložte na iný povrch, aby vychladli úplne.
- Newtonky, plnené figy, chutia najlepšie, ak sú pripravované maximálne 1 deň pred ich konzumáciou.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta