Fitness tvarohové cukrovinky
24. 9. 2025
Hoci veľa ľudí zdravšie varianty cukroviniek a ostatných maškŕt zatracuje, táto receptúra je veľmi podarená.
Vo finálnej verzii je rovnako chutná ako klasické cukrovinky z bielej múky. Ostatne posúďte sami!
Ingrediencie:
- 330 g celozrnnej ražnej múky
- 1 žĺtok
- 250 g masla
- 250 g mäkkého nízkotučného tvarohu v kocke
- štipka soli
- marhuľová marmeláda na zlepovanie
- pistácie na ozdobu
Postup:
- Celozrnnú ražnú múku dajte do misy, pridajte štipku soli, nakrájané maslo, tvaroh, žĺtok a všetko spracujte na hladké nelepivé cesto (ak bude lepiť, pridajte trochu múky).
- Vypracované cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte tak 2 až 3 hodinky odpočívať v chladničke.
- Kto chce, môže si ho pokojne jeden deň zarobiť a spracovávať až nasledujúci deň.
- Cesto dajte na pomúčenú dosku a rozvaľkajte na plát o sile 3 až 4 milimetre. Vykrájajte motívy podľa ľubovôle, hviezdičky, stromčeky a podobne, dajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Predhrejte si rúru na 170 °C a cukrovinky pečte zhruba 15 až 20 minút, záleží na rúre.
- Malo by byť doružova, ale pokiaľ nemáte istotu kvôli použitiu inej múky, môžete skúsiť do jednej kvietky zapichnúť špajľu.
- Po upečení nechajte cukrovinky vychladnúť a potom k sebe pomocou marhuľovej marmelády zlepte vždy jednu plnú kytičku s druhou, čo má otvor.
- Akonáhle máte hotovo, nasypte do každého otvoru trochu nasekaných pistácií (hlavne musia byť nesolené).
- Kto má rád, môže ešte potrieť kvietky čokoládovou polevou a až potom posypať pistáciami.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta