Hrachovka so šunkou a opečeným chlebom

24. 9. 2025

Bohatá polievka s výdatnou chuťou. Pokiaľ si nechcete alebo nemôžete pripraviť vlastný vývar, je možné použiť aj ten kupovaný.

Ingrediencie

  • 200 g mrazeného zeleného hrášku
  • 250 g bieleho kváskového chleba natrhaného na malé kúsky
  • 80 g masla
  • 60 ml extra panenského olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 stopky zeleru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2,5 litra šunkového vývaru
  • 30 g baby špenátu
  • niekoľko konárov mäty
  • niekoľko konárov tymiánu
  • soľ, korenie podľa chuti

Šunkový vývar

  • 1 šunková kosť (so zvyškami mäsa)
  • 1 kurací skelet (so zvyškami mäsa)
  • 160 ml bieleho vína
  • 2 cibule nakrájané nahrubo
  • 2 mrkvy nakrájané nahrubo
  • 1 hlava cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • 1 čajová lyžička čierneho korenia

Postup

  1. Najprv je nutné pripraviť si šunkový vývar.
  2. Kosti a ostatné prísady spolu s 3 litrami vody vložte do hrnca a priveďte do varu.
  3. Znížte teplotu na minimum a približne varte 2 až 2,5 hodiny, kým mäso neodpadne od kosti.
  4. Vývar opatrne preceďte.
  5. Mäso z kostí rozdrobte a ponechajte si ich, ostatné tuhé ingrediencie vyhoďte.
  6. Medzitým rozohrejte olivový olej a tymian v panvici na strednom ohni.
  7. Pridajte kúsky chleba a za častého miešania chlieb opekajte, kým nezozlátne.
  8. Preložte opečený chlieb na papierovú utierku a dajte bokom.
  9. V hrnci zohrejte maslo a pridajte prelisovaný cesnak a najemno nakrájanú cibuľu a stopkový zeler.
  10. Za občasného miešania varte 4-5 minút, kým cibuľa a zeler nezmäknú.
  11. Pridajte šunkový vývar a priveďte do varu.
  12. Znížte teplotu na strednú a varte 25-30 minút, kým sa množstvo vývaru nezredukuje na približne 1 liter.
  13. Vmiešajte hrášok a varte ešte 5 minút, pokiaľ nie je hrášok mäkký.
  14. Podľa chuti okoreňte a vmiešajte mätu a špenát.
  15. Nechajte čiastočne vychladnúť a potom zmes preložte do mixéra a rozmixujte dohladka.
  16. Preložte rozmixovanú zmes späť do hrnca a na prudkom ohni priveďte do varu.
  17. Pridajte kúsky šunky a kuracieho mäsa, podľa chuti okoreňte a premiešajte.

Táto vianočná hrachová polievka sa podáva s opečeným chlebom a pokvapkaná olivovým olejom.

zdroj: delicious.com

Hľadáte inšpiráciu na tradičné štedrovečerné menu? Prezradíme vám, ako pripraviť toho najlepšieho kubu, zemiakový šalát aj vínnu klobásu.

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.4 / 5 (37 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *