Hrachovka so šunkou a opečeným chlebom
24. 9. 2025
Bohatá polievka s výdatnou chuťou. Pokiaľ si nechcete alebo nemôžete pripraviť vlastný vývar, je možné použiť aj ten kupovaný.
Ingrediencie
- 200 g mrazeného zeleného hrášku
- 250 g bieleho kváskového chleba natrhaného na malé kúsky
- 80 g masla
- 60 ml extra panenského olivového oleja
- 1 cibuľa
- 2 stopky zeleru
- 3 strúčiky cesnaku
- 2,5 litra šunkového vývaru
- 30 g baby špenátu
- niekoľko konárov mäty
- niekoľko konárov tymiánu
- soľ, korenie podľa chuti
Šunkový vývar
- 1 šunková kosť (so zvyškami mäsa)
- 1 kurací skelet (so zvyškami mäsa)
- 160 ml bieleho vína
- 2 cibule nakrájané nahrubo
- 2 mrkvy nakrájané nahrubo
- 1 hlava cesnaku
- 2 bobkové listy
- 1 čajová lyžička čierneho korenia
Postup
- Najprv je nutné pripraviť si šunkový vývar.
- Kosti a ostatné prísady spolu s 3 litrami vody vložte do hrnca a priveďte do varu.
- Znížte teplotu na minimum a približne varte 2 až 2,5 hodiny, kým mäso neodpadne od kosti.
- Vývar opatrne preceďte.
- Mäso z kostí rozdrobte a ponechajte si ich, ostatné tuhé ingrediencie vyhoďte.
- Medzitým rozohrejte olivový olej a tymian v panvici na strednom ohni.
- Pridajte kúsky chleba a za častého miešania chlieb opekajte, kým nezozlátne.
- Preložte opečený chlieb na papierovú utierku a dajte bokom.
- V hrnci zohrejte maslo a pridajte prelisovaný cesnak a najemno nakrájanú cibuľu a stopkový zeler.
- Za občasného miešania varte 4-5 minút, kým cibuľa a zeler nezmäknú.
- Pridajte šunkový vývar a priveďte do varu.
- Znížte teplotu na strednú a varte 25-30 minút, kým sa množstvo vývaru nezredukuje na približne 1 liter.
- Vmiešajte hrášok a varte ešte 5 minút, pokiaľ nie je hrášok mäkký.
- Podľa chuti okoreňte a vmiešajte mätu a špenát.
- Nechajte čiastočne vychladnúť a potom zmes preložte do mixéra a rozmixujte dohladka.
- Preložte rozmixovanú zmes späť do hrnca a na prudkom ohni priveďte do varu.
- Pridajte kúsky šunky a kuracieho mäsa, podľa chuti okoreňte a premiešajte.
Táto vianočná hrachová polievka sa podáva s opečeným chlebom a pokvapkaná olivovým olejom.

Hľadáte inšpiráciu na tradičné štedrovečerné menu? Prezradíme vám, ako pripraviť toho najlepšieho kubu, zemiakový šalát aj vínnu klobásu.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta