Jednoduché vianočné perníčky s octom
24. 9. 2025
Perníčky miluje snáď každý z nás a tento recept je navyše naozaj jednoduchý. Ocot pomáha perníčky udržiavať mäkké a zároveň im dodáva perfektnú šmrnc. Zdobte podľa fantázie!
Budete potrebovať:
Na perníčky:
- 1/2 šálky Hery
- 1/2 šálky cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžička mletej škorice
- 3/4 lyžičky mletého klinčeka
- 1/2 šálky trstinovej melasy
- 1 vajce
- 1 lyžica octu
- 2 a 1/2 šálky hladkej múky
Na polevu:
- 1 vaječný bielok
- 1 šálka preosiateho práškového cukru
Postup:
- Heru šľahajte na strednú rýchlosť asi 45 sekúnd, kým nebude ľahká a nadýchaná.
- Pridajte cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu a korenie.
- Šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- Pridajte melasu, vajcia a ocot.
- Šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- Pridajte 2 šálky múky a šľahajte, kým sa nezapracujú do zmesi.
- Pridajte aj zvyšok múky a premiešajte.
- Cesto prikryte a nechajte aspoň 3 hodiny chladiť (môžete nechať aj cez noc).
- Na ľahko pomúčenom povrchu vyvaľkajte polovicu cesta na hrúbku cca 0,3 cm.
- Vykrajujte ľubovoľné tvary, ktoré pokladajte na vymastený plech.
- Opakujte so zvyšným cestom.
- Perníčky pečte pri 190 stupňoch Celzia 5 až 6 minút.
- Nechajte vychladnúť.
- Vložte bielok do čistej suchej misy a šľahajte elektrickým šľahačom, kým sa nevytvoria mäkké špičky.
- Postupne pridávajte práškový cukor a šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
- Lyžicou naneste polevu do malého cukrárskeho vrecka.
- Odstrihnite koniec jedného rohu vrecka a polevu naneste na vychladnuté perníčky.
- Nechajte stuhnúť.
- Dobrú chuť!

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta