Karamelové kocky s orechmi
24. 9. 2025
Tiež milujete známe cukríky Krówki? Jedná sa o tradičný poľský druh karameliek, ktoré tieto kocky s orechmi, svojou chuťou, veľmi pripomínajú.
Pripravte si vlastné domáce vianočné „Krówki“ a ohromte svoje okolie!
Ingrediencie
- 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka Salko
- 15 dkg polohrubej múky
- 3 až 4 hrsti nasekaných vlašských orechov
- čokoládová poleva
Postup
- Plechovku Salka nechajte skaramelizovať. Vložte ju do hrnca s vodou a nechajte ju na 2 až 3 hodiny variť.
- Potom nechajte plechovku vychladnúť a až potom ju otvorte. Obsah plechovky vyklopte do misy a začnite postupne pridávať polohrubú múku. Dôkladne miešajte do doby, kým nevznikne hladké cesto.
- Vymažte menší plech tukom, vysypte múkou, prípadne strúhankou a cesto doň vyklopte. Rozotrite pomocou mokrej stierky a uhlaďte.
- Pokiaľ vám to stierkou nepôjde, namočte si ruky a použite ich. Za pomoci rúk to nie je jednoduché, ale keď ich budete udržiavať stále mokré, hravo si s tým poradíte.
- Cesto posypte nasekanými vlašskými orechmi tak, aby bola pokrytá celá plocha a vložte do predhriatej rúry. Tú stačí nahriať na 130° až 140 °C.
- Cesto pečte do doby, kým budú okraje cesta zlatisté. V tom čase sa tiež krásne rozvonia karamel.
- Potom, čo vyberiete plech z rúry, nakrájajte teplé cesto na malé kocky alebo obdĺžniky. Tvar je úplne na vás.
- Nakrájané karamelové kúsky nechajte na plechu vychladnúť.
- Nakoniec všetky kúsky pokryte čokoládovou polevou, ktorú nechajte zaschnúť.
- Jednotlivé kúsky od seba oddeľte a servírujte alebo ich preložte do krabice na uloženie.
- Hotové karamelové kocky môžete podávať nezabalené, alebo ich môžete zabaliť ako klasický cukrík do ozdobnej fólie.
- Cukríky môžete podávať aj ako ľadové pečivo, ak ich hosťom ponúknete ihneď po vybratí z chladničky.

Upozornenie: Karamel pri varení trochu pobubláva a je veľmi horúci, preto s ním pracujte veľmi opatrne, aby ste sa nepopálili!
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta