Karamelový salko krém
24. 9. 2025
Karamelová hmota je známou prísadou do tort a dezertov. Tento krém môžete použiť aj cez Vianoce do cukroviniek.
Inšpirujte sa jednoduchým receptom!
Ingrediencie
- 2 šálky salka
- 3/4 šálky bieleho alebo trstinového cukru
- 1/2 kocky masla
- voliteľné dochucovadlá – napr. vybrané semienka z vanilkového struku alebo lyžica kakaa
- pol lyžičky soli
Postup
- V hrnci alebo na panvici utrite maslo s cukrom. Varte na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí v masle.
- Potom prilejte kondenzované mlieko a všetko spoločne premiešajte.
- Zmes varte asi 30 minút, alebo pokiaľ nedosiahnete správnu konzistenciu. Mala by byť pomerne hustá, ale ľahko roztierateľná.
- Po celú dobu musíte zmes sledovať a pomerne často miešať. Tým zaistíte, že zmes bude rovnorodá a nebude sa pripaľovať.
- Pokiaľ chcete krému dodať zvláštnu chuť, môžeme doň na samom konci varenia vmiešať kakao, vanilku alebo iné prísady.
- Váš karamelový krém zo salka je hotový!

Z karamelu môžete vytvoriť nielen náplň, ale aj polevu. Preskúmajte polevy na vianočné cukrovinky, medzi ktorými nájdete aj tú karamelovú.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta