Klasická kysnutá vianočná štôlňa
24. 9. 2025
Skúste si tipnúť, ako dlho vám vydrží pravá poctivá najlepšia vianočná štôlňa?
Pri dokonalom spracovaní a správnom skladovaní vydrží napodiv aj niekoľko mesiacov.
Budete potrebovať:
- 600 g hrozienok
- 100 g mandlí
- 75 g pomarančovej kôry
- 75 g citrónovej kôry
- kôru z bio citróna
- 120 ml rumu
- 80 g kvasníc
- 5 lyžíc vlažného mlieka
- trochu cukru na kvások
- 1 kg múky
- 500 g masla
- 150 g cukru
- 1 lyžička soli
- papier na pečenie
- hliníkovú fóliu
Postup prípravy:
- Ako prvý krok si naložte hrozienka, mandle (už vopred nasekané, uvarené a vysušené), citrusové kôry do rumu.
- Z čerstvých kvasníc, vlažného mlieka a cukru pripravte kvasnicovú zmes – kvások a nechajte 30 minút.
- Medzitým si presypte múku na pracovnú dosku a uprostred vytvorte jamku, do ktorej kvások vlejte.
- Pridajte maslo, cukor a soľ.
- Celú zmes začnite spracovávať – pri miesení postupne pridávajte asi 100 mililitrov mlieka.
- Cesto musí byť hladké a nesmie sa lepiť.
- Neskôr vmiešajte aj ingrediencie naložené v rume.
- Cesto zakryte a nechajte ho 30 minút odpočinúť.
- Potom cesto znova krátko uhneťte a rozdeľte ho na niekoľko častí.
- Vzniknuté časti vytvarujte do bochníka – môžete cesto vyvaľkať do štvorca a jeho konce cez seba prekryť.
- Nachystajte si plech – vyložte papierom na pečenie a hliníkovou fóliou – aby sa štôlňa nepripálila.
- Rúru predhrejte na 180 stupňov a pečte asi po dobu 40 minút – kým štôlňa nezhnedne.
- Okamžite po upečení vianočnej štôlne potrite rozpusteným maslom.
- Nechajte úplne vychladnúť a znova ju potrite maslom.
- Zmiešajte cukor s vanilkovým cukrom, posypte štôlňu cukrovou zmesou a nakoniec práškovým cukrom.
- Pevne ju zabaľte do hliníkovej fólie.
- Pečte najmenej 3 týždne pred konzumáciou a štôlňu skladujte v chlade.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta