Kokosové kocky čiže čupavci
24. 9. 2025
Táto dobrota z Bosny a Hercegoviny si u nás získala veľkú obľubu. Bosniaci ju pripravujú na Veľkú noc. My si ju však radi vychutnávame na Vianoce.
Ingrediencie:
- 120 g margarínu (zmäknutého)
- 200 g cukru krupica
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 vajcia (izbovej teploty)
- 300 g múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 250 ml mlieka
Čokoládová poleva:
- 250 ml mlieka
- 100 g horkej čokolády
- 175 g cukru
- 120 g masla
Na obalenie:
- 200 g strúhaného kokosu
Postup:
- Vymiešajte margarín s cukrom a vanilkovým extraktom do nadýchanej peny.
- Vajcia po jednom zašľahajte do margarínu.
- Do margarínovej zmesi pridajte múku zmiešanú s kypriacim práškom a pomaly vymiešajte. Pridajte mlieko, premiešajte a hotové cesto vlejte na papierom na pečenie vyložený plech o veľkosti 20×30 cm.
- Pečte na strednej mriežke pri 180 °C.
- Po 20–25 minútach vyskúšajte špáradlom, či je hotové.
- Nechajte vychladnúť a medzitým si nachystajte polevu.
- Všetky suroviny dajte do hrnca a varte, kým sa všetko nerozpustí a nespojí.
- Polevu nechajte mierne vychladiť.
- Medzitým si nakrájajte korpus na kocky.
- Potom kocky máčajte zo všetkých strán v čokoláde a nakoniec obaľte v kokose.

Pretože je sladené kondenzované mlieko dosť sladké, pokojne ho skombinujte 50:50 s tým nesladeným.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta