Linecké pečivo s rumom

24. 9. 2025

Táto dobrota by nemala chýbať na žiadnom vianočnom stole!

Vyskúšajte linecké cesto tak trošku inak – s rumom.

Ingrediencie

  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 šálka mletých lieskových orieškov
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky škorice
  • ¼ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky čerstvého muškátového orieška (alebo mletého)
  • 1 šálka nesoleného masla
  • ½ šálky kryštálového cukru
  • 1 veľké vajce
  • 1 lyžička vanilky
  • ½ až ¾ šálky malinového džemu bez kôstok (alebo iného džemu či zaváraniny, ktorú máte radi)
  • 1 lyžička až 1 lyžica rumu (podľa chuti)
  • ⅓ šálky práškového cukru

Postup

  • Vo veľkej mise prešľahajte múku, mleté lieskové oriešky, prášok do pečiva, korenie a soľ.
  • V inej veľkej mise zmiešajte maslo s cukrom do svetlej a nadýchanej peny.
  • Pridajte vajce, vanilkový extrakt a rum (voliteľne). Šľahajte, kým sa hmota dobre nespojí, a misu vyškriabte.
  • Vmiešajte suché prísady a premiešajte, kým sa nespoja. Cesto by malo byť mierne lepivé.
  • Z cesta vytvarujte jeden alebo dva kotúče a zabaľte ich. Dajte do chladničky na 15 až 30 minút, kým nebude pevné, ale nie tvrdé.
  • Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si niekoľko plechov na pečenie so silikónovými podložkami alebo pergamenovým papierom.
  • Na dobre pomúčenom povrchu rozvaľkajte cesto na hrúbku približne 4,5 cm. Pomocou vykrajovačky na linecké pečivo alebo 6–7 cm širokej vykrajovačky vykrojte všetky sušienky. Na vykrojenie stredu polovice sušienok použite malú stranu lineckej vykrajovačky alebo malej 1–2 cm vykrajovačky.
  • Po vykrojení položte sušienky na pripravené plechy aspoň 2,5 cm od seba. Pred pečením vložte plechy na 10 minút do chladničky.
  • Pečte 12 až 16 minút, v polovici pečenia plech otočte, kým okraje ľahko nezozlatnú. Spodné časti obvykle trvajú dlhšie ako vykrojené vrchné časti a výrezy.
  • Vyberte ich a nechajte pár minút vychladnúť na plechu, než ich presuniete na drôtenú mriežku, kde sa dokončí chladenie.
  • Po vychladnutí zľahka poprášte vršky sušienok (s výrezmi) práškovým cukrom.
  • Do džemu vmiešajte rum a miešajte tak dlho, kým sa dobre nespojí.
  • Pomocou cukrárskeho vrecka naneste na dno sušienok džem, približne ½ až 1 čajovú lyžičku na jednu sušienku.
  • Opatrne priložte vrchné časti, aby ste sušienky spojili do sendviča.
Linecké kolieska s vykrojenou hviezdou
halfcupmeasure.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.4 / 5 (22 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *