Linecké pečivo s rumom
24. 9. 2025
Táto dobrota by nemala chýbať na žiadnom vianočnom stole!
Vyskúšajte linecké cesto tak trošku inak – s rumom.
Ingrediencie
- 2 šálky hladkej múky
- 1 šálka mletých lieskových orieškov
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky škorice
- ¼ lyžičky soli
- ¼ lyžičky čerstvého muškátového orieška (alebo mletého)
- 1 šálka nesoleného masla
- ½ šálky kryštálového cukru
- 1 veľké vajce
- 1 lyžička vanilky
- ½ až ¾ šálky malinového džemu bez kôstok (alebo iného džemu či zaváraniny, ktorú máte radi)
- 1 lyžička až 1 lyžica rumu (podľa chuti)
- ⅓ šálky práškového cukru
Postup
- Vo veľkej mise prešľahajte múku, mleté lieskové oriešky, prášok do pečiva, korenie a soľ.
- V inej veľkej mise zmiešajte maslo s cukrom do svetlej a nadýchanej peny.
- Pridajte vajce, vanilkový extrakt a rum (voliteľne). Šľahajte, kým sa hmota dobre nespojí, a misu vyškriabte.
- Vmiešajte suché prísady a premiešajte, kým sa nespoja. Cesto by malo byť mierne lepivé.
- Z cesta vytvarujte jeden alebo dva kotúče a zabaľte ich. Dajte do chladničky na 15 až 30 minút, kým nebude pevné, ale nie tvrdé.
- Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si niekoľko plechov na pečenie so silikónovými podložkami alebo pergamenovým papierom.
- Na dobre pomúčenom povrchu rozvaľkajte cesto na hrúbku približne 4,5 cm. Pomocou vykrajovačky na linecké pečivo alebo 6–7 cm širokej vykrajovačky vykrojte všetky sušienky. Na vykrojenie stredu polovice sušienok použite malú stranu lineckej vykrajovačky alebo malej 1–2 cm vykrajovačky.
- Po vykrojení položte sušienky na pripravené plechy aspoň 2,5 cm od seba. Pred pečením vložte plechy na 10 minút do chladničky.
- Pečte 12 až 16 minút, v polovici pečenia plech otočte, kým okraje ľahko nezozlatnú. Spodné časti obvykle trvajú dlhšie ako vykrojené vrchné časti a výrezy.
- Vyberte ich a nechajte pár minút vychladnúť na plechu, než ich presuniete na drôtenú mriežku, kde sa dokončí chladenie.
- Po vychladnutí zľahka poprášte vršky sušienok (s výrezmi) práškovým cukrom.
- Do džemu vmiešajte rum a miešajte tak dlho, kým sa dobre nespojí.
- Pomocou cukrárskeho vrecka naneste na dno sušienok džem, približne ½ až 1 čajovú lyžičku na jednu sušienku.
- Opatrne priložte vrchné časti, aby ste sušienky spojili do sendviča.

Preskúmajte aj ďalšie recepty na čokoládové vianočné pečivo.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta