Lososové kúsky na panvici so sladkokyslou omáčkou
24. 9. 2025
Losos je vynikajúci doplnok na každý stôl, jeho vláčna, napriek tomu výrazná chuť dokáže pozdvihnúť každý pokrm. Nesklame ani ako jednohubka.
Ak ste ešte jednohubky s lososom nevyskúšali, je na to pravý čas. Budete uchvátení a vaši hostia tiež. Inšpirujte sa napríklad našim receptom na voňavého lososa priamo z panvice, ktorý môže vašich hostí uchvátiť ako lahodné sústo, ktorého sa nebudú môcť nabažiť.
Ingrediencie:
- losos – akýkoľvek druh
- sójová omáčka (alebo bezlepková – tamari)
- sezamový olej
- med (alebo javorový sirup či hnedý cukor)
- repkový olej
- nepovinné prísady: sriracha alebo iná pálivá omáčka, zelená cibuľka a sezamové semienka na ozdobu
Postup práce:
- Najprv lososa nakrájajte na kocky.
- Zmiešajte sójovú omáčku, sezamový olej a med (prípadne aj srirachu) a prelejte tým lososa.
- Premiešajte, aby sa obalil.
- Voliteľne: V tejto fáze môžete lososa marinovať 30 minút až 6 hodín v chladničke a občas ho premiešať. Tým sa zvýrazní chuť, ale pokiaľ nemáte čas na marinovanie, môžete pokračovať podľa receptu.
- Rozpáľte veľkú panvicu a pridajte olej.
- Kúsky lososa vyberte na panvicu pomocou klieští, aby omáčka zostala v miske.
- Lososa opekajte kožou dole (ak má kožu) 2-3 minúty, potom ho otočte a opekajte 2-3 minúty z druhej strany alebo kým nie je úplne prepečený.
- Do panvice nalejte zvyšnú omáčku a jemne ju premiešajte, aby sa losos obalil.
- Podávajte ozdobeného zelenou cibuľkou a sezamovými semienkami.

Vynikajúce jednohubky s lososom nájdete v našom podrobnom sprievodcovi, kde vyhľadáte množstvo ďalších skvelých rád a tipov na jeho využitie v kuchyni.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta