Luxusná nátierka na chlebíčky zo zemiakov
24. 9. 2025
Táto cesnakovo-zemiaková nátierka v gréckom štýle je nabitá zaujímavými chuťami a môžete ju podávať nielen natretú na chlebe.
Túto dobrotu môžete podávať aj ako dip a namáčať si v ňom obľúbené tyčinky alebo krekry.
Recept je jednoduchý a veľmi lahodný. Vyskúšajte ho!
Ingrediencie
- 500 g zlatých zemiakov, ošúpaných a nakrájaných na kocky
- 30 g blanšírovaných mandlí (alebo lúpaných vlašských orechov)
- 3 až 6 strúčikov cesnaku
- ¼ šálky plus 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- ¾ šálky gréckeho extra panenského olivového oleja
- 1 zelená cibuľa, orezaná a nakrájaná na tenké plátky, na ozdobu
- čerstvá nasekaná petržlenová vňať, na ozdobu
- kôra z 1 citróna na ozdobu
Postup
- Ošúpané zemiaky, nakrájané na kocky, uvarte a potom vodu z nich zlejte pomocou sitka. Zemiaky prepláchnite studenou vodou.
- Schladené zemiaky znovu vložte do hrnca a pridajte vodu tak, aby boli zemiaky zakryté aspoň dvoma centimetrami. Vodu dobre osoľte.
- Na silnom ohni priveďte do varu, potom znížte teplotu na stredne nízku a varte asi 10 až 15 minút, alebo pokiaľ nie sú zemiaky dobre uvarené.
- Zemiaky znova zlejte a prepláchnite ich, tentoraz horúcou vodou. Umývajte po dobu 30 sekúnd. Odstavte zemiaky na 5 až 7 minút, aby sa odparila prebytočná vlhkosť.
- Zatiaľ čo zemiaky chladnú, zmiešajte mandle, cesnak, veľkú štipku soli a citrónovú šťavu v malej miske kuchynského robota s ostrím.
- Pracujte s robotom, kým sa cesnak a mandle nepremenia na pastu (tak hladkú, ako to len ide).
- Zemiaky roztlačte. Pomocou šťuchadla na zemiaky alebo mlynčeka (nepoužívajte kuchynský robot) zemiaky dôkladne roztlačte.
- Zmiešajte zemiakovú kašu s extra panenským olivovým olejom a cesnakovo-mandľovou pastou. Do zemiakovej kaše pridajte po troškách asi ½ olivového oleja a dobre premiešajte drevenou lyžicou.
- Pridajte cesnakovú a mandľovú pastu a dobre premiešajte. Potom pridajte zvyšný olivový olej, opäť po troškách, a dobre premiešajte drevenou lyžicou.
- Ochutnajte a v prípade potreby pridajte viac soli. Dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Pokiaľ nebudete nátierku podávať ihneď, vložte ju do chladničky a nechajte ju vychladiť.

Pozrite sa na ďalšie tipy, ako ozdobiť chlebíčky.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta