Luxusná nátierka na chlebíčky zo zemiakov

24. 9. 2025

Táto cesnakovo-zemiaková nátierka v gréckom štýle je nabitá zaujímavými chuťami a môžete ju podávať nielen natretú na chlebe.

Túto dobrotu môžete podávať aj ako dip a namáčať si v ňom obľúbené tyčinky alebo krekry.

Recept je jednoduchý a veľmi lahodný. Vyskúšajte ho!

Ingrediencie

  • 500 g zlatých zemiakov, ošúpaných a nakrájaných na kocky
  • 30 g blanšírovaných mandlí (alebo lúpaných vlašských orechov)
  • 3 až 6 strúčikov cesnaku
  • ¼ šálky plus 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • ¾ šálky gréckeho extra panenského olivového oleja
  • 1 zelená cibuľa, orezaná a nakrájaná na tenké plátky, na ozdobu
  • čerstvá nasekaná petržlenová vňať, na ozdobu
  • kôra z 1 citróna na ozdobu

Postup

  • Ošúpané zemiaky, nakrájané na kocky, uvarte a potom vodu z nich zlejte pomocou sitka. Zemiaky prepláchnite studenou vodou.
  • Schladené zemiaky znovu vložte do hrnca a pridajte vodu tak, aby boli zemiaky zakryté aspoň dvoma centimetrami. Vodu dobre osoľte.
  • Na silnom ohni priveďte do varu, potom znížte teplotu na stredne nízku a varte asi 10 až 15 minút, alebo pokiaľ nie sú zemiaky dobre uvarené.
  • Zemiaky znova zlejte a prepláchnite ich, tentoraz horúcou vodou. Umývajte po dobu 30 sekúnd. Odstavte zemiaky na 5 až 7 minút, aby sa odparila prebytočná vlhkosť.
  • Zatiaľ čo zemiaky chladnú, zmiešajte mandle, cesnak, veľkú štipku soli a citrónovú šťavu v malej miske kuchynského robota s ostrím.
  • Pracujte s robotom, kým sa cesnak a mandle nepremenia na pastu (tak hladkú, ako to len ide).
  • Zemiaky roztlačte. Pomocou šťuchadla na zemiaky alebo mlynčeka (nepoužívajte kuchynský robot) zemiaky dôkladne roztlačte.
  • Zmiešajte zemiakovú kašu s extra panenským olivovým olejom a cesnakovo-mandľovou pastou. Do zemiakovej kaše pridajte po troškách asi ½ olivového oleja a dobre premiešajte drevenou lyžicou.
  • Pridajte cesnakovú a mandľovú pastu a dobre premiešajte. Potom pridajte zvyšný olivový olej, opäť po troškách, a dobre premiešajte drevenou lyžicou.
  • Ochutnajte a v prípade potreby pridajte viac soli. Dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  • Pokiaľ nebudete nátierku podávať ihneď, vložte ju do chladničky a nechajte ju vychladiť.
Cesnakovo-zemiaková nátierka na chlebíčky
zdroj: themediterraneandish.com

Pozrite sa na ďalšie tipy, ako ozdobiť chlebíčky.

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.8 / 5 (23 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *