Makové cukrovinky s lekvárom
24. 9. 2025
Každý pokrm by mal lahodiť oku, a preto si dajte záležať a s jednotlivými druhmi cukroviniek si trochu vyhrajte.
Prečo robiť obyčajné makové kolieska, keď to môže byť hviezdička, že?
Ingrediencie na lekvárové makové cukrovinky:
- 200 g hladkej múky
- 120 g masla (kto chce, môže zameniť za margarín)
- 70 g cukru
- 2 vaječné žĺtky
- 2 – 3 lyžice mletého maku
- Na náplň: 100 g lekváru
- Na polevu: 100 g cukru múčka, 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy a 1 lyžica vriacej vody.
Príprava základu:
- Múku s cukrom preosejte do misy, pridajte mletý mak, žĺtky, zmäknuté maslo a vareškou trochu prepracujte.
- Potom varešku odložte a rukami vypracujte hladké cesto, ktoré vytvarujte do valčeka, zabaľte do potravinovej fólie a dajte aspoň na 1 až 2 hodiny odpočinúť do chladničky (cesto si môžete zarobiť aj deň vopred).
- Keď je cesto dostatočne oddýchnuté, rozvaľkajte ho na pomúčenej doske (ak máte silikónovú dosku aj valček, tak múku nepotrebujete) na 0,5 cm hrubý plát.
- Pomocou formičky z neho vykrájajte hviezdičky, polovicu nechajte plnú a druhú polovicu vždy uprostred ešte vykrojte malým kolieskom, aby bola hviezdička dierkovaná.
- Pripravené hviezdičky preložte na plech, ktorý si ešte predtým vyložte papierom na pečenie a vložte do rúry predhriatej na 150 °C.
- Dĺžka pečenia je individuálna podľa rúry, stačí, keď si postrážite, aby boli hviezdičky upečené doružova. Hotové hviezdičky preložte ešte horúce na podložku alebo tácku a nechajte ich vychladnúť.
Príprava náplne:
- Do menšieho kastrólika dajte lekvár, zalejte griotkou a krátko spoločne povarte.
- Hneď potom prelejte do misky a nechajte náplň vychladnúť.
Príprava citrónovej polevy:
- Preosejte práškový cukor do malej misky, pridajte čerstvú citrónovú šťavu, vriacu vodu a lyžicou, vidličkou alebo malou vareškou (nesmie byť mastná) miešajte, kým nevznikne biela poleva, ktorá má veľmi jemnú a hladkú konzistenciu.
- Nakoniec vždy na plnú hviezdičku natrite marmeládu, zakryte vykrojenou hviezdičkou a zľahka pritlačte (dajte pozor, nech cukrovinky neprasknú).
- Zlepené hviezdy potrite citrónovou polevou a nechajte dôkladne zaschnúť. Potom ich uložte do chladu a nechajte ich odležať.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta