Makové cukrovinky s lekvárom

24. 9. 2025

Každý pokrm by mal lahodiť oku, a preto si dajte záležať a s jednotlivými druhmi cukroviniek si trochu vyhrajte.

Prečo robiť obyčajné makové kolieska, keď to môže byť hviezdička, že?

Ingrediencie na lekvárové makové cukrovinky:

  • 200 g hladkej múky
  • 120 g masla (kto chce, môže zameniť za margarín)
  • 70 g cukru
  • 2 vaječné žĺtky
  • 2 – 3 lyžice mletého maku
  • Na náplň: 100 g lekváru
  • Na polevu: 100 g cukru múčka, 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy a 1 lyžica vriacej vody.

Príprava základu:

  • Múku s cukrom preosejte do misy, pridajte mletý mak, žĺtky, zmäknuté maslo a vareškou trochu prepracujte.
  • Potom varešku odložte a rukami vypracujte hladké cesto, ktoré vytvarujte do valčeka, zabaľte do potravinovej fólie a dajte aspoň na 1 až 2 hodiny odpočinúť do chladničky (cesto si môžete zarobiť aj deň vopred).
  • Keď je cesto dostatočne oddýchnuté, rozvaľkajte ho na pomúčenej doske (ak máte silikónovú dosku aj valček, tak múku nepotrebujete) na 0,5 cm hrubý plát.
  • Pomocou formičky z neho vykrájajte hviezdičky, polovicu nechajte plnú a druhú polovicu vždy uprostred ešte vykrojte malým kolieskom, aby bola hviezdička dierkovaná.
  • Pripravené hviezdičky preložte na plech, ktorý si ešte predtým vyložte papierom na pečenie a vložte do rúry predhriatej na 150 °C.
  • Dĺžka pečenia je individuálna podľa rúry, stačí, keď si postrážite, aby boli hviezdičky upečené doružova. Hotové hviezdičky preložte ešte horúce na podložku alebo tácku a nechajte ich vychladnúť.

Príprava náplne:

  • Do menšieho kastrólika dajte lekvár, zalejte griotkou a krátko spoločne povarte.
  • Hneď potom prelejte do misky a nechajte náplň vychladnúť.

Príprava citrónovej polevy:

  • Preosejte práškový cukor do malej misky, pridajte čerstvú citrónovú šťavu, vriacu vodu a lyžicou, vidličkou alebo malou vareškou (nesmie byť mastná) miešajte, kým nevznikne biela poleva, ktorá má veľmi jemnú a hladkú konzistenciu.
  • Nakoniec vždy na plnú hviezdičku natrite marmeládu, zakryte vykrojenou hviezdičkou a zľahka pritlačte (dajte pozor, nech cukrovinky neprasknú).
  • Zlepené hviezdy potrite citrónovou polevou a nechajte dôkladne zaschnúť. Potom ich uložte do chladu a nechajte ich odležať.
Makové pečivo v tvare hviezdičiek posypané cukrom na tanieri.
Zdroj: smoothcooking.cz

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.6 / 5 (15 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *