Makrónky so zázvorovou náplňou a hruškovým želé

24. 9. 2025

Tieto krásne červené makrónky sú plnené našľahanou zázvorovo-vanilkovou ganachou a hruškovým želé. Zázvor dokonale zvýrazňuje chuť hrušiek, čo tvorí skvelú sviatočnú chuťovú kombináciu.

Čo budete potrebovať

Na škrupiny:

  • 100 g vaječných bielkov
  • 90 g kryštálového cukru
  • 4 g sušených bielkov
  • 130 g práškového cukru
  • 130 g mandľovej múky
  • pár kvapiek červeného gélového potravinárskeho farbiva

Na hruškové želé:

  • 250 g hruškového pyré
  • 30 g invertného cukru, napr. svetlého kukuričného sirupu alebo glukózového sirupu
  • 50 g krupicového cukru
  • 20 g citrónovej šťavy
  • 6 g pektínu zmiešaného s 30 g krupicového cukru
  • 1 plát želatíny napučaný v studenej vode

Na zázvorovú náplň:

  • 375 g šľahačky de luxe
  • 37 g invertného cukru, napr. ľahký kukuričný sirup alebo glukózový sirup
  • soľ podľa chuti
  • 1 vanilkový struk
  • zázvorový prášok podľa chuti (začnite s ¼ – ½ lyžičkou)
  • 100 g vysoko kvalitnej bielej čokolády
  • 3 pláty želatíny napučané v studenej vode
  • čerstvý zázvor, olúpaný a nakrájaný na plátky

Postup

Škrupiny:

  • Predhrejte rúru na 150 stupňov Celzia.
  • Do misy dajte kryštálový cukor a sušené bielky a dobre premiešajte.
  • Pokiaľ nie je mandľová múka super jemná, trochu ju premixujte v kuchynskom robote.
  • Do samostatnej misy preosejte na dvakrát mandľovú múku a práškový cukor.
  • Uchovávajte všetky nádoby zakryté viečkami.
  • V mise stolného mixéra vybaveného šľahacím nástavcom šľahajte bielky na strednú rýchlosť do peny.
  • Postupne pridávajte zmes kryštálového cukru a bielkov a pokračujte v šľahaní na strednú rýchlosť, pokiaľ nebudete mať lesklé tuhé vrcholy.
  • Pridajte polovicu pusiniek do zmesi mandľovej múky a práškového cukru.
  • Pridajte gélové potravinárske farbivo
  • Jemne stierkou prekladajte, kým sa suché ingrediencie nezapracujú.
  • Pridajte zvyšné pusinky.
  • Jemne prekladajte, kým cesto nebude lesklé a nezriedi tak, že s ním stierkou bude možné vykresliť osmičku.
  • Vložte okrúhlu špičku (napr. Wilton 12) do zdobiaceho vrecka a opatrne do vrecka nalejte cesto.
  • Na silikónovú podložku alebo plech vyložený papierom na pečenie robte malé kruhy.
  • Nechajte odpočívať na kuchynskej linke, kým na makrónkach nevznikne šupka a kým sa ich nebudete môcť jemne dotknúť bez toho, aby sa cesto lepilo na prsty.
  • Makrónky vložte do rúry a pečte pri 150 stupňoch Celzia 15-18 minút.
  • Pred vybratím z plechu nechajte makrónky vychladnúť.

Hruškové želé:

  • Plát želatíny dajte do misy so studenou vodou,
  • V hrnci zmiešajte hruškové pyré, invertný cukor, cukor a citrónovú šťavu.
  • Zahrievajte na stredne vysokú teplotu, kým teplota zmesí nedosiahne 40-44 stupňov Celzia.
  • Zložte z platne a za stáleho šľahania pomaly prisypávajte zmes pektínu a cukru.
  • Dobre premiešajte.
  • Dajte späť na platňu a za stáleho miešania varte asi 30 – 60 sekúnd.
  • Zložte z platne, nechajte zmes vychladnúť na 65 stupňov Celzia alebo menej, potom vytlačte prebytočnú vodu z napučanej želatíny a pridajte ju do zmesi.
  • Dobre premiešajte.
  • Okamžite nalejte do malých silikónových foriem v tvare pologule.
  • Dajte do mrazničky.

Zázvorová náplň:

  • Plát želatíny dajte do misy so studenou vodou.
  • Čokoládu nasekajte na malé kúsky a vložte do žiaruvzdornej misky.
  • Nakrájajte vanilkový struk a odstráňte semienka.
  • Vložte semienka a struk do hrnca so smotanou.
  • Pridajte ako čerstvý zázvor, tak aj zázvorový prášok.
  • Zahrejte k miernemu varu.
  • Potom nechajte 15-30 minút odstáť.
  • Vyberte zo zmesi vanilkový struk a čerstvý zázvor.
  • Zahrejte k miernemu varu, nalejte na čokoládu a nechajte 30-60 sekúnd odležať.
  • Potom jemne premiešajte stierkou a potom emulgujte pomocou mixéra.
  • Vytlačte vodu zo želatíny, pridajte čokoládovú zmes a premiešajte.
  • Zakryte plastovým obalom a nechajte stuhnúť v chladničke ideálne cez noc.
  • Ráno zmes vyšľahajte šľahačom, aby bola krásne nadýchaná.

Zostavenie makrónok:

  • Vyšľahanú zázvorovú náplň vložte do zdobiaceho vrecka s 1M zdobiacou špičkou.
  • Zo zmesi vytvarujte krúživým pohybom ružicu na makronkovú škrupinu.
  • V strede ružice pomocou hlbokej malej lyžičky urobte miesto.
  • Vyberte mrazené hruškové gelée zo silikónovej formy a vložte do stredu zázvorovej zmesi pomocou špáradla.
  • Pracujte rýchlo, aby želé nezmäklo.
  • Pokiaľ zmäkne, vložte ho na niekoľko minút späť do mrazničky.
  • Na hruškové želé priklopte ďalšiu škrupinu.
  • Makrónky ozdobte podľa chuti.
Červené makrónky plnené našľahanou zázvorovo-vanilkovou ganachou a hruškovým želé a ozdobené čokoládou.
www.docmacaron.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.8 / 5 (34 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *