Makrónky so zázvorovou náplňou a hruškovým želé
24. 9. 2025
Tieto krásne červené makrónky sú plnené našľahanou zázvorovo-vanilkovou ganachou a hruškovým želé. Zázvor dokonale zvýrazňuje chuť hrušiek, čo tvorí skvelú sviatočnú chuťovú kombináciu.
Čo budete potrebovať
Na škrupiny:
- 100 g vaječných bielkov
- 90 g kryštálového cukru
- 4 g sušených bielkov
- 130 g práškového cukru
- 130 g mandľovej múky
- pár kvapiek červeného gélového potravinárskeho farbiva
Na hruškové želé:
- 250 g hruškového pyré
- 30 g invertného cukru, napr. svetlého kukuričného sirupu alebo glukózového sirupu
- 50 g krupicového cukru
- 20 g citrónovej šťavy
- 6 g pektínu zmiešaného s 30 g krupicového cukru
- 1 plát želatíny napučaný v studenej vode
Na zázvorovú náplň:
- 375 g šľahačky de luxe
- 37 g invertného cukru, napr. ľahký kukuričný sirup alebo glukózový sirup
- soľ podľa chuti
- 1 vanilkový struk
- zázvorový prášok podľa chuti (začnite s ¼ – ½ lyžičkou)
- 100 g vysoko kvalitnej bielej čokolády
- 3 pláty želatíny napučané v studenej vode
- čerstvý zázvor, olúpaný a nakrájaný na plátky
Postup
Škrupiny:
- Predhrejte rúru na 150 stupňov Celzia.
- Do misy dajte kryštálový cukor a sušené bielky a dobre premiešajte.
- Pokiaľ nie je mandľová múka super jemná, trochu ju premixujte v kuchynskom robote.
- Do samostatnej misy preosejte na dvakrát mandľovú múku a práškový cukor.
- Uchovávajte všetky nádoby zakryté viečkami.
- V mise stolného mixéra vybaveného šľahacím nástavcom šľahajte bielky na strednú rýchlosť do peny.
- Postupne pridávajte zmes kryštálového cukru a bielkov a pokračujte v šľahaní na strednú rýchlosť, pokiaľ nebudete mať lesklé tuhé vrcholy.
- Pridajte polovicu pusiniek do zmesi mandľovej múky a práškového cukru.
- Pridajte gélové potravinárske farbivo
- Jemne stierkou prekladajte, kým sa suché ingrediencie nezapracujú.
- Pridajte zvyšné pusinky.
- Jemne prekladajte, kým cesto nebude lesklé a nezriedi tak, že s ním stierkou bude možné vykresliť osmičku.
- Vložte okrúhlu špičku (napr. Wilton 12) do zdobiaceho vrecka a opatrne do vrecka nalejte cesto.
- Na silikónovú podložku alebo plech vyložený papierom na pečenie robte malé kruhy.
- Nechajte odpočívať na kuchynskej linke, kým na makrónkach nevznikne šupka a kým sa ich nebudete môcť jemne dotknúť bez toho, aby sa cesto lepilo na prsty.
- Makrónky vložte do rúry a pečte pri 150 stupňoch Celzia 15-18 minút.
- Pred vybratím z plechu nechajte makrónky vychladnúť.
Hruškové želé:
- Plát želatíny dajte do misy so studenou vodou,
- V hrnci zmiešajte hruškové pyré, invertný cukor, cukor a citrónovú šťavu.
- Zahrievajte na stredne vysokú teplotu, kým teplota zmesí nedosiahne 40-44 stupňov Celzia.
- Zložte z platne a za stáleho šľahania pomaly prisypávajte zmes pektínu a cukru.
- Dobre premiešajte.
- Dajte späť na platňu a za stáleho miešania varte asi 30 – 60 sekúnd.
- Zložte z platne, nechajte zmes vychladnúť na 65 stupňov Celzia alebo menej, potom vytlačte prebytočnú vodu z napučanej želatíny a pridajte ju do zmesi.
- Dobre premiešajte.
- Okamžite nalejte do malých silikónových foriem v tvare pologule.
- Dajte do mrazničky.
Zázvorová náplň:
- Plát želatíny dajte do misy so studenou vodou.
- Čokoládu nasekajte na malé kúsky a vložte do žiaruvzdornej misky.
- Nakrájajte vanilkový struk a odstráňte semienka.
- Vložte semienka a struk do hrnca so smotanou.
- Pridajte ako čerstvý zázvor, tak aj zázvorový prášok.
- Zahrejte k miernemu varu.
- Potom nechajte 15-30 minút odstáť.
- Vyberte zo zmesi vanilkový struk a čerstvý zázvor.
- Zahrejte k miernemu varu, nalejte na čokoládu a nechajte 30-60 sekúnd odležať.
- Potom jemne premiešajte stierkou a potom emulgujte pomocou mixéra.
- Vytlačte vodu zo želatíny, pridajte čokoládovú zmes a premiešajte.
- Zakryte plastovým obalom a nechajte stuhnúť v chladničke ideálne cez noc.
- Ráno zmes vyšľahajte šľahačom, aby bola krásne nadýchaná.
Zostavenie makrónok:
- Vyšľahanú zázvorovú náplň vložte do zdobiaceho vrecka s 1M zdobiacou špičkou.
- Zo zmesi vytvarujte krúživým pohybom ružicu na makronkovú škrupinu.
- V strede ružice pomocou hlbokej malej lyžičky urobte miesto.
- Vyberte mrazené hruškové gelée zo silikónovej formy a vložte do stredu zázvorovej zmesi pomocou špáradla.
- Pracujte rýchlo, aby želé nezmäklo.
- Pokiaľ zmäkne, vložte ho na niekoľko minút späť do mrazničky.
- Na hruškové želé priklopte ďalšiu škrupinu.
- Makrónky ozdobte podľa chuti.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta