Masarykove cukrovinky ako od babičky
24. 9. 2025
Prvý československý prezident mal slabosť pre jedny veľmi jednoduché cukrovinky, ktoré po ňom dnes nesú aj jeho meno. Určite si ich obľúbite aj vy!
Ingrediencie:
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 3/4 šálky masla
- 3/4 šálky lieskových orieškov
- 1/3 šálky práškového cukru
- 1 žĺtok
- 1 čajová lyžička vanilkového cukru
- práškový cukor na obalenie
Postup:
- Pred vlastnou prípravou cesta namočte celé lieskové oriešky aspoň na hodinu do studenej vody.
- V mise vyšľahajte maslo, žĺtok a práškový cukor dohladka.
- Pridajte múku a vanilkový cukor.
- Vypracujte do podoby cesta.
- Osušte lieskové oriešky a pridajte ich do cesta.
- Výsledné cesto rozdeľte na dve polovice a vytvarujte do podoby valčeka.
- Valčeky zabaľte do potravinovej fólie a uložte cez noc do chladničky.
- Vyberte valček z fólie a nakrájajte ho ostrým nožom približne na 1 cm hrubé plátky.
- Preložte Masarykove pečivo na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte dozlatista v rúre predhriatej na 170 °C, v závislosti na hrúbke plátkov približne 10-12 minút.
- Po vybratí z rúry obaľte tieto zabudnuté vianočné cukrovinky ešte teplé v práškovom cukre.
Masarykove cukrovinky existujú v mnohých variantoch. Namiesto lieskových orieškov môžete použiť aj vlašské, vodu môžete nahradiť medovinou, vanilku zase kakaom.

Naše babičky používali pri pečení sadlo namiesto masla pomerne často, vyskúšajte aj ďalšie zabudnuté druhy sadlových cukroviniek.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta