Masarykove cukrovinky ako od babičky

24. 9. 2025

Prvý československý prezident mal slabosť pre jedny veľmi jednoduché cukrovinky, ktoré po ňom dnes nesú aj jeho meno. Určite si ich obľúbite aj vy!

Ingrediencie:

  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 3/4 šálky masla
  • 3/4 šálky lieskových orieškov
  • 1/3 šálky práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 čajová lyžička vanilkového cukru
  • práškový cukor na obalenie

Postup:

  1. Pred vlastnou prípravou cesta namočte celé lieskové oriešky aspoň na hodinu do studenej vody.
  2. V mise vyšľahajte maslo, žĺtok a práškový cukor dohladka.
  3. Pridajte múku a vanilkový cukor.
  4. Vypracujte do podoby cesta.
  5. Osušte lieskové oriešky a pridajte ich do cesta.
  6. Výsledné cesto rozdeľte na dve polovice a vytvarujte do podoby valčeka.
  7. Valčeky zabaľte do potravinovej fólie a uložte cez noc do chladničky.
  8. Vyberte valček z fólie a nakrájajte ho ostrým nožom približne na 1 cm hrubé plátky.
  9. Preložte Masarykove pečivo na plech vyložený papierom na pečenie.
  10. Pečte dozlatista v rúre predhriatej na 170 °C, v závislosti na hrúbke plátkov približne 10-12 minút.
  11. Po vybratí z rúry obaľte tieto zabudnuté vianočné cukrovinky ešte teplé v práškovom cukre.

Masarykove cukrovinky existujú v mnohých variantoch. Namiesto lieskových orieškov môžete použiť aj vlašské, vodu môžete nahradiť medovinou, vanilku zase kakaom.

Tanierik s Masarykovým vianočným pečivom.
zdroj: cooklikeczechs.com

Naše babičky používali pri pečení sadlo namiesto masla pomerne často, vyskúšajte aj ďalšie zabudnuté druhy sadlových cukroviniek.

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.2 / 5 (21 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *