Medovníčky bez lepku z mandľovej múky

24. 9. 2025

S týmto receptom na gluten free medovníky dodáte tradičnému vianočnému pečivu dokonalú textúru a chuť. Vychutnajte si tieto bezlepkové sušienky samostatne, posypané práškovým cukrom, alebo ich ozdobte polevou.

Čo budeme potrebovať

  • 350 g bezlepkovej hladkej múky
  • 100 g mandľovej múky
  • 1/2 lyžičky xantánovej gumy
  • 1/4 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 1/2 lyžičky zázvoru
  • 1 lyžička škorice
  • 1/4 lyžičky klinčeka
  • 85 g masla
  • 110 g hnedého cukru
  • 1 veľké vajce
  • 170 g melasy
  • 1 lyžička čistého vanilkového extraktu

Postup

  • Prvých 8 ingrediencií prešľahajte v strednej miske.
  • Vyšľahajte maslo a hnedý cukor do svetlej a nadýchanej hmoty.
  • Pridajte vajce, melasu a vanilku a miešajte, kým sa dobre nespoja.
  • Pridajte suché ingrediencie a mixujte.
  • Cesto zabaľte do fólie a dajte do chladničky na 1 až 2 hodiny alebo cez noc vychladiť.
  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Vyberte cesto z chladničky a vyvaľkajte jo.
  • Vykrajujte z cesta rôzne vianočné tvary a dajte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Plechy s povykrajovaným cestom pred pečením dajte asi na 10 minút chladiť.
  • Potom pečte 15 minút.
  • Pred zdobením polevou a posypkou alebo sušeným ovocím nechajte úplne vychladnúť.

Bezlepkovému cestu vždy prospeje odpočinok cez noc v chladničke, takže pokiaľ ste schopní pripraviť cesto deň dopredu, odporúčame tak urobiť.

Rôzne tvary bezlepkových perníčkov na tácke.
Zdroj: kulinaryadventuresofkath.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.4 / 5 (54 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *