Medovníčky bez lepku z mandľovej múky
24. 9. 2025
S týmto receptom na gluten free medovníky dodáte tradičnému vianočnému pečivu dokonalú textúru a chuť. Vychutnajte si tieto bezlepkové sušienky samostatne, posypané práškovým cukrom, alebo ich ozdobte polevou.
Čo budeme potrebovať
- 350 g bezlepkovej hladkej múky
- 100 g mandľovej múky
- 1/2 lyžičky xantánovej gumy
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 1 1/2 lyžičky zázvoru
- 1 lyžička škorice
- 1/4 lyžičky klinčeka
- 85 g masla
- 110 g hnedého cukru
- 1 veľké vajce
- 170 g melasy
- 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
Postup
- Prvých 8 ingrediencií prešľahajte v strednej miske.
- Vyšľahajte maslo a hnedý cukor do svetlej a nadýchanej hmoty.
- Pridajte vajce, melasu a vanilku a miešajte, kým sa dobre nespoja.
- Pridajte suché ingrediencie a mixujte.
- Cesto zabaľte do fólie a dajte do chladničky na 1 až 2 hodiny alebo cez noc vychladiť.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Vyberte cesto z chladničky a vyvaľkajte jo.
- Vykrajujte z cesta rôzne vianočné tvary a dajte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
- Plechy s povykrajovaným cestom pred pečením dajte asi na 10 minút chladiť.
- Potom pečte 15 minút.
- Pred zdobením polevou a posypkou alebo sušeným ovocím nechajte úplne vychladnúť.
Bezlepkovému cestu vždy prospeje odpočinok cez noc v chladničke, takže pokiaľ ste schopní pripraviť cesto deň dopredu, odporúčame tak urobiť.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta