Nemecké pečivo s kardamómom
24. 9. 2025
Príjemne sladké, korenené pečivo (známe ako plaetzchen) namočené v čokoládovej poleve poteší vaše chuťové bunky a vy si ho budete od tejto chvíle pripravovať na Vianoce každý rok!
Čo budete potrebovať
- 240 g masla
- 100 g cukru
- 1 lyžica vanilkového cukru alebo 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3 lyžičky rumu, vody alebo brandy
- 250 g hladkej múky
- 3/4 lyžičky mletého kardamómu
- 3/4 lyžičky prášku do pečiva
- 1 štipka soli
- 120 g čokoládovej polevy
Postup
- Vyšľahajte maslo spolu s cukrami.
- Vmiešajte vanilkový extrakt (ak používate) a rum.
- Múku preosejte do misky spolu s kardamómom, práškom do pečiva a soľou a vmiešajte do vyšľahaného masla.
- Z tohto cesta vytvarujte dva alebo tri valčeky s priemerom 2,5 cm.
- Cesta zabaľte do plastovej fólie a dajte na 2 alebo viac hodín do chladničky.
- Zahrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Vyberte valček cesta z chladničky a položte ho na doštičku.
- Nakrájajte cesto na sušienky s hrúbkou 0,5 cm a sušienky položte na plech.
- Vidličkou vytvorte na sušienkach krížový vzor a trochu ich sploštite.
- Pečte cca 8 – 12 minút alebo kým nestuhnú a nezačnú mierne hnednúť.
- Vyberte sušienky na mriežku, aby vychladli.
- Rozpustite čokoládovú polevu podľa návodu na obale.
- Sušienky namočte do polovice v rozpustenej čokoláde, položte na papier na pečenie a nechajte stuhnúť.
- Cukroví vydrží v uzavretej dóze na chladnom mieste až niekoľko týždňov.
- Skladujte ho medzi vrstvami voskového papiera.

Ako dodať vášmu domovu kúzelnú vianočnú atmosféru? Zabudnite na chvíľku na klasické dekorácie v podobe adventných vencov, svietnikov i vianočných stromčekov. Načerpajte inšpiráciu v našej recenziu vianočných girland !
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta