Osie hniezda plnené vaječným likérom

24. 9. 2025

Osie hniezda alebo včelie úle patria medzi sladkých vianočných favoritov mnohých ľudí. A najlepšie samozrejme chutia varianty plnené krémom z vaječného likéru. Ak sa vám nebudú chcieť piecť linecké kolieska na spodok úľa, môžete ich jednoducho nahradiť piškótami.

Čo budete potrebovať

Na linecké kolieska:

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g Hery s maslovou príchuťou
  • 100 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • kôra z jedného citróna v bio kvalite

Na orechovú zmes:

  • 100 g detských piškótov
  • 80 g mletých vlašských orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g Hery
  • 2 lyžice kakaa
  • 2 lyžice rumu
  • práškový cukor na vysypanie formičiek

Na krém:

  • 100 g Hery
  • 3 lyžice hustého vaječného likéru
  • práškový cukor podľa chuti
  • podľa chuti semienka z jedného vanilkového struku

Postup

  • Zo všetkých vychladených surovín na linecké kolieska vypracujte cesto a nechajte ho hodinu až dve odpočívať v chladničke zabalenej v potravinárskej fólii.
  • Cesto na pomúčenej doske vyvaľkajte.
  • Vykrajujte kolieska.
  • Kolieska pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 6 – 10 minút.
  • Doba pečenia závisí od výkonu rúry a hrúbky koliesok.
  • Veľkosť koliesok zvoľte podľa veľkosti formičiek na úle, ktorých sa predáva niekoľko druhov.
  • Upečené kolieska nechajte vychladnúť.
  • Zatiaľ čo chladnú, pripravte si orechovú zmes.
  • Piškóty rozmixujte alebo rozdrvte valčekom.
  • Zmiešajte s mletými orechmi a cukrom.
  • Pridajte kakao, Heru a rum.
  • Vypracujte pevnú nelepivú hmotu.
  • V prípade potreby pridajte ešte trochu rozdrvených piškót.
  • Túto hmotu dajte na hodinu až dve vychladnúť do chladničky.
  • Teraz si pripravte krém.
  • Heru vyšľahajte s vaječným likérom a ochuťte cukrom podľa chuti.
  • Nakoniec pridajte semienka z jedného vanilkového struku a poriadne premiešajte.
  • Formičky na úle vysypte práškovým cukrom a dajte do nich trochu orechovej hmoty.
  • Dôkladne orechovú zmes utlačte a prstom do stredu vytlačte dierku.
  • Tú naplňte likérovým krémom, priklopte lineckým kolieskom a opatrne formičku otvorte.
  • Takto pokračujte, kým nespotrebujete všetky kolieska, všetku orechovú hmotu a maslový krém.
  • Úle odložte do chladu.
  • Nechajte si chutiť!
Včelí úle plnené krémom z vaječného likéru.
www.somzena.sk

Máme pre vás aj ďalšie najlepšie recepty na osie hniezda (včelie úle) 7x inak. Inšpirujte sa!

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.8 / 5 (33 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *