5 jedinečných receptov na parížske rožky ako z cukrárne, ktorým neodoláte

6. 11. 2023

Máte slabosť pre dezerty s čokoládou, šľahačkou a orechmi?

V tom prípade musíte vyskúšať naše recepty na parížske rožky.

Dokonalé spojenie krehkého cesta, lahodného krému a čokoládovej polevy očarí každého.

Menšie rožteky môžu byť dokonalými vianočnými cukrovinkami, väčšie skvelým zákuskom pre nedeľnú návštevu.

Či už sa rozhodnete pre akýkoľvek variant, nebudete ľutovať.

Niekoľko užitočných rád na prípravu parížskych rožkov

Možno si na ne pamätáte z detstva, keď ste na ne s babičkou chodili do cukrárne. Parížske rožky totiž nie sú „len“ obľúbeným druhom vianočných cukroviniek, ale tiež jedným z najpopulárnejších zákuskov vôbec a často sa s nimi stretnete aj vo svadobnej výslužke. Za svoj názov samozrejme vďačia parížskemu krému, ktorý je ich dôležitou súčasťou.

  • Rozmanitých receptov na parížske rožky existuje celý rad. Líšia sa nielen tým, aké orechy sa do nich používajú.
  • Klasicky sa stretnete najmä s orechmi vlašskými, pokiaľ ale dávate prednosť jemnejšej verzii, je lepšie použiť orechy lieskové alebo mandle.
  • Základný variant cesta sa skladá iba z vajíčok, celých či z bielkov, mletých orechov a práškového cukru. Existujú ale aj verzie doplnené o ďalšie ingrediencie.
  • Rovnako sa môžu odlišovať aj ingrediencie na prípravu parížskeho krému. Najznámejší je variant zo šľahačky, čokolády a masla.
  • Nebojte sa, ak sú základy rožkov po upečení tvrdé, v chladničke a s pomocou krému krásne zvláčnia.
  • Okrem parížskeho krému, ktorého súčasťou je aj maslo, môžete rožky ozdobiť iba parížskou šľahačkou. Tá je síce krásne nadýchaná, ale zároveň tiež náchylnejšia na poškodenie a cesto pod ňou rýchlejšie vlhne.
  • Prečo sa parížskym rožkom niekedy hovorí škaredé rožky? Možno to súvisí s ich ošemetnosťou, veľmi ľahko sa totiž môže stať, že váš výsledok nebude taký dokonalý, ako by ste si predstavovali.
  • Dôležité je nechať upečené základy na rožky pred ozdobením dokonale vychladnúť, inak vám na nich krém nebude držať. Rovnako je nutné rožky vychladiť pred nanášaním polevy.

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.4 / 5 (36 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *