5 jedinečných receptov na parížske rožky ako z cukrárne, ktorým neodoláte
6. 11. 2023
Máte slabosť pre dezerty s čokoládou, šľahačkou a orechmi?
V tom prípade musíte vyskúšať naše recepty na parížske rožky.
Dokonalé spojenie krehkého cesta, lahodného krému a čokoládovej polevy očarí každého.
Menšie rožteky môžu byť dokonalými vianočnými cukrovinkami, väčšie skvelým zákuskom pre nedeľnú návštevu.
Či už sa rozhodnete pre akýkoľvek variant, nebudete ľutovať.
Naše recepty
Pravé parížske rožky z bielkov
Najjednoduchšie orechové rožky s parížskym krémom
Striekané parížske rožky
Škaredé rožky po parížsku
Parížske tyčinky
Niekoľko užitočných rád na prípravu parížskych rožkov
Možno si na ne pamätáte z detstva, keď ste na ne s babičkou chodili do cukrárne. Parížske rožky totiž nie sú „len“ obľúbeným druhom vianočných cukroviniek, ale tiež jedným z najpopulárnejších zákuskov vôbec a často sa s nimi stretnete aj vo svadobnej výslužke. Za svoj názov samozrejme vďačia parížskemu krému, ktorý je ich dôležitou súčasťou.
- Rozmanitých receptov na parížske rožky existuje celý rad. Líšia sa nielen tým, aké orechy sa do nich používajú.
- Klasicky sa stretnete najmä s orechmi vlašskými, pokiaľ ale dávate prednosť jemnejšej verzii, je lepšie použiť orechy lieskové alebo mandle.
- Základný variant cesta sa skladá iba z vajíčok, celých či z bielkov, mletých orechov a práškového cukru. Existujú ale aj verzie doplnené o ďalšie ingrediencie.
- Rovnako sa môžu odlišovať aj ingrediencie na prípravu parížskeho krému. Najznámejší je variant zo šľahačky, čokolády a masla.
- Nebojte sa, ak sú základy rožkov po upečení tvrdé, v chladničke a s pomocou krému krásne zvláčnia.
- Okrem parížskeho krému, ktorého súčasťou je aj maslo, môžete rožky ozdobiť iba parížskou šľahačkou. Tá je síce krásne nadýchaná, ale zároveň tiež náchylnejšia na poškodenie a cesto pod ňou rýchlejšie vlhne.
- Prečo sa parížskym rožkom niekedy hovorí škaredé rožky? Možno to súvisí s ich ošemetnosťou, veľmi ľahko sa totiž môže stať, že váš výsledok nebude taký dokonalý, ako by ste si predstavovali.
- Dôležité je nechať upečené základy na rožky pred ozdobením dokonale vychladnúť, inak vám na nich krém nebude držať. Rovnako je nutné rožky vychladiť pred nanášaním polevy.
Podobné články
Aké sú tie najlepšie recepty na košíčkové náplne nielen na vianočné oslavy? My vám to radi prezradíme
Najlepšie recepty na zdravé cukrovinky na Vianoce, ktoré musíte vyskúšať. Ani nespoznáte ten rozdiel!
Vynikajúce náplne do vianočných cukroviniek, po ktorých sa budete olizovať
Recepty na vianočné pečivo bez váženia alebo pečieme s hrnčekmi
Tradičná vianočná štôlňa v 8 skvelých receptoch: inšpirujte sa!
Recepty na aromatické vianočné pečivo s rumom 5x inak. Inšpirujte sa!
Naše recepty na biskupský chlebíček z bielkov si zamilujte. Nadýchané, jemné a lahodné
Obohaťte si vašu vianočnú tabuľu receptami na ovocný chlebíček. Nie je to len o vianočke a vianočnom pečive!