Plnené aj polomáčané luxusné medové trubičky
24. 9. 2025
Medové trubičky sú známou alternatívou medových kornútkov.
Hlavný rozdiel spočíva v tom, že ich možno plniť z oboch strán. Môžete sa tak hrať s ich vzhľadom. Z každej strany môžete trubičku naplniť krémom s inou farbou aj príchuťou.
Ingrediencie
Cesto:
- 170 g hladkej múky
- 140 g cukru múčka
- 1 ks vajce
- 2 lyžice medu
- ½ lyžičky jedlej sódy
Náplň:
- Medové trubičky sú výborné v kombinácii s čokoládovým, karamelovým alebo maslovým krémom. Máte teda na výber, akú vianočnú náplň do cukroviniek zvolíte. Určite nič nepokazíte, ak sa rozhodnete pre viac variant.
Postup
- Najskôr premiešajte sypké suroviny – múku, cukor a jedlú sódu.
- Pridajte vajce a med a vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte dve hodiny odpočívať.
- Následne cesto vyvaľkajte na tenkú vrstvu a vykrajujte z neho kolieska.
- Pripravte si plech s papierom na pečenie, na ktorý budete kolieska pokladať.
- Pečte vo vyhriatej rúre na 160–170 °C. Kolieska veľmi skoro zozlatnú, čo je chvíľa, kedy ich treba z rúry vytiahnuť.
- Pomocou okrúhleho pozdĺžneho predmetu (ideálne varešky) vytvarujte kolieska do trubičiek.
- Uistite sa, že kolieska v spoji poriadne držia – nebojte sa tu pritlačiť. Pracujte rýchlo, aby vám kolieska nevychladla a nepopraskala.
- Medové pečivo na plechu môžete nechať a počkať kým vychladne. Potom ho môžete naplniť krémom.
Pri tvarovaní vianočných cukroviniek, medové trubičky ohýbajte za tepla, aby cesto nepopraskalo. Pečte teda jednotlivé várky koliesok s menším počtom kusov, aby ste s upečeným cestom stihli pracovať. Druhým variantom je nechať kolieska v rúre do tej doby, než ich začnete ohýbať. Vydržia tak dlhšie teplé.

Kornútky môžete naplniť aj klasickou šľahačkou alebo polevou na vianočné pečivo.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta