Plnené košíčky pistáciovým krémom a polevou

24. 9. 2025

Tieto sviatočné mini vianočné košíčky sú ideálne na vianočnú večeru a zapôsobí na každého! Domáce pečivo naplnené chrumkavými pistáciami a krémovou pistáciovou náplňou, ktorá je preliata jemnou čokoládovou polevou.

Čo budeme potrebovať

Na košíčky

  • 90 g práškový cukor
  • 200 g hladkej múky
  • 30 g mandľovej múky
  • 30 g kakaového prášku
  • Štipka soli
  • 110 g masla (veľmi studené)
  • 1 vajce

Na polevu

  • 150 g horkej alebo mliečnej čokolády
  • 150 g tučnej smotany na šľahanie

Na krém

  • 60 g pistácií
  • pistáciová pasta

Na ozdobu

  • malé množstvo rozpustenej čokolády
  • 100 g pistácií (jemne nasekané)

Posptup

  • Preosejte dohromady suché prísady: múku, kakaový prášok, práškový cukor, mandle, soľ
  • Pridajte veľmi studené kocky masla a mieste zmes medzi prstami, kým nezíska sypkú konzistenciu.
  • Do zmesi pridajte vajcia a rukami miešajte, kým sa cesto nespojí.
  • Hneťte dlaňou minútu alebo dve (neprehneťte a nepoužívajte mixér), kým cesto nebude hladké.
  • Cesto zakryte plastovým obalom. Nechajte v chladničke oddýchnuť min. 2 hodiny.
  • Po odpočinutí cesto rozvaľkajte na hrúbku 2 mm.
  • Rozvaľkané cesto dajte na 15 minút do mrazničky.
  • Cesto vyberte z mrazničky a pomocou kruhovej vykrajovačky povykrajujte 6 koliesok a jeden po druhom ich vložte do formičiek na tartaletky*.
  • Formičky s cestom vložte na 2 hodiny do mrazničky.
  • Predhrejte rúru na 160 stupňov.
  • Košíčky pečte 18 minút.
  • Na čokoládovú polevu si nasekajte čokoládu na malé kúsky a dajte ich do misky.
  • Smotanu zahrejte v hrnci na strednú teplotu, kým nezhustne
  • Horúcu smotanu nalejte na čokoládu a premiešajte.
  • Akonáhle košíčky vychladnú na izbovú teplotu, potrite ich stranu (vonkajšiu) rozpustenou čokoládou a obaľte ich v najemno nasekaných pistáciách.
  • Do každého košíčka vložte niekoľko kúskov (10) pistácií a navrch naneste malé množstvo pistáciovej pasty.
  • Nalejte čokoládovú polevu cez pistácie a pistáciovú pastu a naplňte košíčky až po okraj.
  • Vložte do chladničky, aby poleva stuhla, môže to trvať min. hodinu.
  • Plnené košíčky krémom uchovávajte v chlade.

Pokiaľ sa cesto niekedy príliš zahreje, aby sa s ním dalo pracovať, vložte ho späť na 5 minút do mrazničky. Možno budete musieť 10-15-krát vložiť a vybrať cesto z mrazničky. Je nesmierne dôležité pracovať s cestom, ktoré je dostatočne studené, aby sa s ním dalo manipulovať (teda nelepivé), ale nie príliš studené, čo by viedlo k jeho lámaniu.

Košíček s pistáciami a čokoládovou polevou.
Zdroj: spatuladesserts.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.5 / 5 (31 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *