Plnené košíčky pistáciovým krémom a polevou
24. 9. 2025
Tieto sviatočné mini vianočné košíčky sú ideálne na vianočnú večeru a zapôsobí na každého! Domáce pečivo naplnené chrumkavými pistáciami a krémovou pistáciovou náplňou, ktorá je preliata jemnou čokoládovou polevou.
Čo budeme potrebovať
Na košíčky
- 90 g práškový cukor
- 200 g hladkej múky
- 30 g mandľovej múky
- 30 g kakaového prášku
- Štipka soli
- 110 g masla (veľmi studené)
- 1 vajce
Na polevu
- 150 g horkej alebo mliečnej čokolády
- 150 g tučnej smotany na šľahanie
Na krém
- 60 g pistácií
- pistáciová pasta
Na ozdobu
- malé množstvo rozpustenej čokolády
- 100 g pistácií (jemne nasekané)
Posptup
- Preosejte dohromady suché prísady: múku, kakaový prášok, práškový cukor, mandle, soľ
- Pridajte veľmi studené kocky masla a mieste zmes medzi prstami, kým nezíska sypkú konzistenciu.
- Do zmesi pridajte vajcia a rukami miešajte, kým sa cesto nespojí.
- Hneťte dlaňou minútu alebo dve (neprehneťte a nepoužívajte mixér), kým cesto nebude hladké.
- Cesto zakryte plastovým obalom. Nechajte v chladničke oddýchnuť min. 2 hodiny.
- Po odpočinutí cesto rozvaľkajte na hrúbku 2 mm.
- Rozvaľkané cesto dajte na 15 minút do mrazničky.
- Cesto vyberte z mrazničky a pomocou kruhovej vykrajovačky povykrajujte 6 koliesok a jeden po druhom ich vložte do formičiek na tartaletky*.
- Formičky s cestom vložte na 2 hodiny do mrazničky.
- Predhrejte rúru na 160 stupňov.
- Košíčky pečte 18 minút.
- Na čokoládovú polevu si nasekajte čokoládu na malé kúsky a dajte ich do misky.
- Smotanu zahrejte v hrnci na strednú teplotu, kým nezhustne
- Horúcu smotanu nalejte na čokoládu a premiešajte.
- Akonáhle košíčky vychladnú na izbovú teplotu, potrite ich stranu (vonkajšiu) rozpustenou čokoládou a obaľte ich v najemno nasekaných pistáciách.
- Do každého košíčka vložte niekoľko kúskov (10) pistácií a navrch naneste malé množstvo pistáciovej pasty.
- Nalejte čokoládovú polevu cez pistácie a pistáciovú pastu a naplňte košíčky až po okraj.
- Vložte do chladničky, aby poleva stuhla, môže to trvať min. hodinu.
- Plnené košíčky krémom uchovávajte v chlade.
Pokiaľ sa cesto niekedy príliš zahreje, aby sa s ním dalo pracovať, vložte ho späť na 5 minút do mrazničky. Možno budete musieť 10-15-krát vložiť a vybrať cesto z mrazničky. Je nesmierne dôležité pracovať s cestom, ktoré je dostatočne studené, aby sa s ním dalo manipulovať (teda nelepivé), ale nie príliš studené, čo by viedlo k jeho lámaniu.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta