Poľské anízové perníčky
24. 9. 2025
Teraz sa presunieme z Talianska do Poľska prostredníctvom voňavých perníčkov. Recept na tie klasické slovenské už ste asi vyskúšali, ale čo tak vyskúšať niečo nové a napriek tomu klasické? Tento recept na cukrovinky s anízom si určite zaradíte medzi svoje obľúbené.
Ingrediencie:
Cesto:
- 200 g hladkej múky
- 60 g cukru kryštál
- 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 60 g masla
- 1 vaječný žĺtok
- 3 lyžice mlieka
- 1 rovná lyžička drveného anízu
Poleva:
- 240 g cukru múčka
- 60 g masla
- 3-4 lyžice mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- Farebné sypanie
Postup:
- V mixéri alebo ručne rozmixujte maslo s vaječným žĺtkom a cukrom.
- Vo vedľajšej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, aníz a z oboch zmesí za prilievania mlieka pripravte cesto.
- Cesto prikryte a nechajte aspoň hodinu odstáť v chladničke (čím dlhšie, tým lepšie, môže to byť až 24 hodín).
- Keď bude cesto odležané, vyberte ho z chladničky, prehneťte a vyvaľkajte na pomúčenej doske. Vykrajujte tvary a vložte ich na vymastený a vysypaný plech alebo na plech s papierom na pečenie.
- Perníčky dajte do rúry predhriatej na 180 °C a pečte po dobu 7-10 minút.
- Medzitým si pripravte cukrovú polevu. Cukor, maslo, mlieko a vanilkový extrakt zmiešajte dohromady, aby vznikla hladká hmota.
- Akonáhle upečené perníčky vychladnú, potrite ich maslovým krémom a posypte farebným sypaním.
Na anízové perníčky môžete použiť aj klasickú bielkovú polevu.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta