Kde prebieha predaj vianočných kaprov za najlepšiu cenu a na čo si dať pri kúpe pozor?

3. 10. 2025

Predaj kaprov prebieha každoročne na množstve miest. Kde ale kúpiť tú najlepšiu rybu?

Za koľko kapra zaobstarať, ako vybrať správnu veľkosť a ako zaistiť, aby vám nepredali nekvalitné mäso?

Prinášame vám všetky potrebné informácie, ktoré vám uľahčia výber a pomôžu vám s následným spracovaním ryby!

Kde zakúpiť kapra

Kapra môžete zaobstarať:

  • živého,
  • mŕtveho,
  • v celku,
  • alebo si ho môžete nechať naporciovať na mieste.

Miesta predaja bývajú rôzne. Ryby môžete kupovať priamo na sádkach konkrétnych rybárstiev, v špecializovaných predajniach, ale aj na námestiach alebo pred obchodnými domami.

Kapra môžete nájsť aj baleného v predajniach obchodných reťazcov, ktorých prehľad aj s cenami nájdete nižšie v tabuľke.

Cena tejto ryby sa pohybuje medzi 5-10 € za kilogram, v závislosti od toho, kde kapra kupujete a či ide o kapra výberového alebo nie. Najlacnejšie vyjde nákup priamo na sádkach, kde môže cena klesnúť aj pod 5 € za kilo.

Názov obchodu Logo obchodu Otváracia doba v decembri (po celej SR) Približná cena za 1 kg kapra
Kaufland 24. 12. otvorené do 11:45

25. – 26. 12. zatvorené
4-6 €
Lidl 24. 12. otvorené do 11:30

25. – 26. 12. zatvorené
4-6 €
Tesco 24. 12. otvorené do 11:00

25. – 26. 12. zatvorené
4-6 €
Billa 24. 12. otvorené do 12:00
25. – 26. 12. zatvorené
4-6 €

Vybraní predajcovia kaprov v jednotlivých krajoch

Názov kraja Miesto predaja
Bratislavský krajRybník Rača (predaj živých rýb, špecializácia aj na kaprov), ČerstvéRyby / Rybárstvo Stupava (rozvoz a predaj rýb, vlastný chov kaprov)
Trenčiansky krajVICENA RYBY Vladimíra Predmierskeho, RYBHOS, Skačany – predaj vianočných kaprov z kaprových rybníkov
Žilinský krajChovryb.sk (Krasňany, Žilina) – chov a predaj rýb
Banskobystrický krajSlovryb a.s., chov, spracovanie a predaj rýb (trhové druhy)
Nitriansky krajRybník Bašovce, vianočný predaj rýb vrátane kapra, otvorené predvianočne každý deň
Prešovský krajRybia farma Gerlachov, chov lososovitých rýb, čo naznačuje aktivity v rybárstve regiónu
Košický krajFISHING CENTRUM Košice – Textilná 6, predaj rýb a rybárskych potrieb.
Trnavský krajAgrofarma Budmerice – v Kamennom mlyne predaj živých rýb vrátane kaprov, počas decembra

* najžiadanejšie celoročné predajne živých rýb (predaj kaprov prebieha tiež na iných miestach v daných krajoch, ktoré bývajú každoročne zverejnené na weboch konkrétnych obcí, miest a všeobecne na internete v období Vianoc)

Ako si pri kúpe kapra nenechať oklamať

V prvom rade je dôležité vybrať čerstvú rybu . Tú spoznáte podľa toho, že má lesklú a pružnú kožu s červenými žiabrami a vypúlené oči.

Odporúčame vybrať kapra, ktorý nie je príliš malý ani príliš veľký a má prirodzený pach. Najlepšia hmotnosť kapra sa pohybuje medzi 1,5 až 2,5 kilogramami.

Ďalej by kapor nemal mať kožu pokrytú príliš veľkým množstvom hlienu, mal by mať okrúhle brucho a prirodzenú farbu.

Zdravého kapra spoznáte aj podľa toho, že nie je potlčený a nemá na koži žiadne škvrny, konkávy a iné poškodenia. Vo vode by mal plávať chrbtom nahor.

Pokiaľ je to možné, zistite si, odkiaľ ryby pochádzajú, kde boli do doby predaja chované.

Dobrý predajca sa pozná podľa toho, že kaprom dopraje do poslednej chvíle dostatok pohybu v kadi, aby sa mohli voľne pohybovať.

V stánkoch alebo predajniach si môžete kúpiť nielen kaprie mäso, ale aj kaprie vnútornosti, ikry, mliečie a kaprie hlavy, ktoré sú používané napríklad pri varení rybej polievky.

Vyskúšajte úžasne chutné recepty z kaprích ikier!

Kedy je najlepšie kapra kúpiť?

Väčšinou býva predaj kaprov zahájený už okolo 19. decembra. Niektorí stánkari predávajú kapre až do 24. 12., kedy už má väčšina predajní zatvorené.

Kapra je najvhodnejšie kúpiť čerstvého 24. 12., alebo 1–2 dni pred Štedrým dňom. V prípade, že si kúpite kapra s predstihom, môžete ho zamraziť av deň spracovania ho opäť rozmraziť. Niektorí ľudia dokonca tvrdia, že je mäso po zmrazení lepšie.

Potom, čo kapra spracujete, odporúča sa jeho následné skladovanie v chladničke po dobu maximálne troch dní.

Ako humánne prepraviť živého kapra domov

Kedysi bolo kupovanie živých kaprov častejšie. Dnes drvivá väčšina ľudí kupuje už mŕtve, vypitvané a niekedy aj naporciované ryby. Nájdu sa ale stále takí, ktorí chcú vidieť kapra plávať vo vani.

Ako teda prepraviť živého kapra domov tak, aby ste zvieraťu neublížili?

  • Prevoz v taške: Kapra možno prevážať bez vody, ale iba v taške, ktorá obsahuje špeciálnu sieť, zaisťujúcu, že sa koža kapra neprilepí k plastovej taške. Vďaka tomu môžu ryby voľne dýchať.
  • Prevoz vo vedre: Druhou možnosťou je preniesť rybu vo vedre s vodou. Tu je kľúčová veľkosť nádoby, ktorá musí zaistiť, že sa ryba bude môcť voľne pohybovať a nebude v neprirodzenej, ohnutej polohe.

V prípade, že sa rozhodnete nechať kapra zabiť na mieste, malo by k tomu dôjsť rýchlym omráčením a následným odrezaním hlavy v špeciálne vymedzenom priestore. V žiadnom prípade by to nemalo byť vykonávané pred deťmi!

Máte radi klasiku? Pripravte si výborný recept na kapra na masle – už nebudete chcieť kapra pripravovať inak!

Druhy kaprov na vianočný predaj

Kapor nie je len jeden – existuje niekoľko druhov, ktoré sa hodia ako jedlo na sviatočný stôl.

Medzi akými druhmi tejto ryby si môžete vybrať?

Kapor kráľovský

Tento druh kapra má málo šupín umiestnených hlavne okolo hlavy.

Kapor kráľovský je považovaný za najušľachtilejšiu odrodu kapra. Má ľahko odstrániteľné kosti, biele a jemné mäso a veľa tuku.

Stáva sa, že mäso tejto ryby je cítiť po bahne – túto pachuť jednoducho odstránite opláchnutím ryby.


Kapor plno šupinatý (šupináč)

Táto ryba je po celej svojej dĺžke pokrytá vrstvou šupín. Mäso je chudšie ako u kapra kráľovského, ale podľa mnohých gurmánov je práve to výhodou.

Kapor plno šupinatý sa vyznačuje tenkou kožou.


Kapor bezšupinatý (lysec)

Jedná sa o kapra so silnejšou kožou a vysokým obsahom tuku.

Gurmáni oceňujú skôr menšie kúsky tohto druhu, ktoré ešte nestihli nabrať príliš veľa tuku.

zdroj: gdybyryby.pl

Rovnako, ako sú rôzne druhy kaprov, aj príprava tejto ryby môže byť rozmanitá. Vyskúšajte tie najlepšie recepty na kapra na čierno, na ktorých si pochutná skutočne každý!

Tipy na prípravu kapra

Neviete si rady s výberom správnej ryby?

Akú hmotnosť kapra vybrať a ako ho pripraviť, aby ste sa nemuseli pri jedle trápiť s obrovským množstvom kostí?

Odpovede prinášame na nižšie uvedených riadkoch.

Hmotnosť

Pri výbere kapra dbajte na jeho hmotnosť. Tá by sa mala pohybovať medzi 1,5–2,5 kilogramami.

Príliš malé kapre mávajú veľa kostí a málo mäsa. Naopak príliš veľké kapre zase majú hrubú kožu, viac tuku a blativú pachuť.

Pokiaľ si predsa len vyberiete väčšieho kapra, odporúčame vám ho naložiť do citrónovej šťavy s cibuľou, ktorá mäso zbaví bahnitej chuti.

Kosti

Nikto nemá rád, keď pri jedle nerobí nič iné, než, že hľadá v mäse kosti.

Časti kapra, v ktorých je kostí najmenej, sú časť priamo za hlavou, pred chrbtom, za chrbtom a pred chvostom.

Najviac hrubých medzisvalových kostí nájdete rozmiestnených okolo chrbtovej plutvy a v oblasti chvosta. A práve v chrbtovej oblasti nájdete najviac kostí.

Neviete si rady s usmrtením a prípravou živého kapra, ale predsa len by ste to radi vyskúšali sami? Postupujte podľa jednoduchého video návodu.

KAPR - usmrcení, zbavení šupin, kuchání a nakrájení na podkovy

Milujete kapra, ale klasická príprava vás už nebaví? Vyskúšajte vynikajúce recepty na kaprie hranolky na niekoľko spôsobov!

Vianočný predaj kaprov je každoročnou tradíciou, na ktorú sa všetci tešia. Existujú ale aj tí, ktorí si s nákupom kapra a jeho následným spracovaním a prípravou nevedia rady.

V článku ste sa mohli dozvedieť, kde môžete túto rybu kúpiť, ako vybrať ten najlepší kúsok, akým spôsobom ho prepraviť k sebe domov a ako ho pripraviť tak, aby bolo mäso na sviatočnom stole chutné a Vianoce sa stali nezabudnuteľnými.

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.6 / 5 (30 hlasy)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *