Špaldové vianočné oblátky
24. 9. 2025
Dobroučké vianočné oblátky si môžete pripraviť aj zo špaldovej múky. Výsledok je veľmi chutný a pozitívne vás prekvapí.
Čo budete potrebovať
- 200 g hladkej špaldovej múky
- 1/3 lyžičky škorice
- 1/3 lyžičky klinčeka
- 100 ml mlieka
- 10 g masla
- 10 g trstinového cukru
- 10 g vanilkového cukru (nie vanilínového, ale cukru s obsahom vanilkového struku)
- 300 ml vlažnej vody
- 12 g vajec
- 2 lyžice mandľovej múky
Postup
- V miske zmiešajte hladkú špaldovú múku so škoricou a klinčekmi.
- Na sporáku zohrejte mlieko a keď je teplé, stiahnite ho zo sporáka a pridajte doň maslo, trstinový a vanilkový cukor.
- Premiešajte, aby sa maslo a cukor dobre rozpustili.
- Pokiaľ vám cukor zostáva na spodku hrnca, dajte hrniec opäť na sporák a trošku mlieko ohrejte, aby sa cukor rozpustil.
- Do misky s múkou zatiaľ pridajte vodu, vajíčko (to si dajte do pohára, vyšľahajte vidličkou a časť, teda 12 g, pridajte do misky) a sladké mlieko (nie úplne horúce, ale skôr takmer vlažné).
- Cesto na oblátky zmiešajte dohladka mixérom, aby sa všetky ingrediencie dobre prepojili.
- Na záver pridajte do cesta mandľovú múku a opäť mixérom premiešajte.
- Stierkou prejdite boky aj spodok misky (usadzujú sa tam kúsky múky, takže by ste potom v ceste mali hrudky).
- Naposledy premiešajte mixérom.
- Zapnite oplátkovač, aby sa zahrial na požadovanú teplotu.
- Keď je oplátkovač zahriaty, otvorte ho, lyžicou alebo vareškou nalejte trochu cesta do stredu plochy na pečenie a pomaly zatvorte.
- Správny čas na vybratie oblátky je vtedy, keď oblátkovač prestane syčať.
- Vtedy ho otvoríte a opatrne oblátku vyberiete.
- Ak oblátka ešte nie je, zatvorte oblátkovač a počkajte pár sekúnd.
- Jedna oblátka sa pečie cca 30 sekúnd.
- A takto pokračujte, kým nespotrebujete všetko cesto.
- Nechajte si chutiť!

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta