Štafetková roláda s kávovým krémom

24. 9. 2025

Lahodná chuť orechov, kávy a čokolády sa snúbi v tomto základnom recepte. Vyskúšajte ho ešte dnes a my vám ručíme za to, že sa tieto cukrovinky okamžite stanú tým najvyhľadávanejším na vašom sviatočnom stole.

Ingrediencie:

  • 5 bielkov
  • 5 žĺtkov
  • 150 g cukru krupica
  • 400 ml mlieka
  • 75 g mletých orechov
  • 75 g hladkej múky
  • 1 lyžica cukru múčka
  • 150 g masla
  • 80 g cukru krupica
  • 1 štipka soli
  • 2 lyžice škrobu
  • 3 lyžičky kávy
  • 100 g čokolády 70%
  • 20 g kakaového masla

Postup práce:

  • Rúru si predhrejte na 180 °C.
  • K bielkom pridajte štipku soli a tretinu cukru múčky, vyšľahajte do tuhého snehu.
  • Akonáhle je sneh hutný a pevný, prisypte zvyšok cukru, stále šľahajte.
  • Na sneh preosejte múku, pridajte mleté orechy a metličkou opatrne zapracujte.
  • Zmes teraz rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie v nižšej vrstve (na toto množstvo využijete dva plechy), jemne poprášte práškovým cukrom.
  • Pečte v predhriatej rúre zhruba 10 minút, aby povrch korpusu zozlatol.
  • Po upečení nechajte korpusy krátko vychladnúť, potom obráťte na nachystaný čistý papier na pečenie pomúčený práškovým cukrom.
  • Pečiaci papier zlúpnite z korpusu veľmi opatrne a nechajte ho úplne vychladnúť.
  • V rajnici rozohrejte dve tretiny mlieka, pridajte krupicový cukor a priveďte za stáleho miešania do varu. Cukor sa musí úplne rozpustiť.
  • Zvyšné mlieko rozšľahajte metličkou so žĺtkami a škrobom.
  • Až sa bude mlieko v rajnici takmer variť, za stáleho miešania do neho prilejte žĺtkovú zmes a krátko varte do zhustnutia.
  • Potom prikryte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  • Vychladnutý žĺtkový puding vyšľahajte metličkou do krémovej konzistencie, pridajte jemne mletú kávu a postupne, po malých kockách, zašľahajte zmäknuté maslo.
  • Korpusy rozrežte pozdĺžne na polovice.
  • Potrite krémom a za pomoci papiera na pečenie zarolujte úzke roládky.
  • Roládky nechajte v chladničke stuhnúť do ďalšieho dňa.
  • Na druhý deň rozpustite vo vodnom kúpeli čokoládu a povoľte ju trochou kakaového masla.
  • Rolády nakrájajte na rovnako veľké klátiky.
  • Konce namáčajte postupne v rozpustenej čokoláde a nechajte stuhnúť.

Vyzerá to zložito, ale výsledok je úžasný. Štafetky s kávovým krémom sú vynikajúcim dezertom, ktorý vás na Vianoce poteší.

Štafetkové roládky.
zdroj: tortyodmamy.sme.sk

Ak si trúfnete aj na tieto lahodné cukrovinky, nebudete ľutovať! Recepty na parížske rožky sú tu pripravené pre urobených fajnšmekrov.

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.6 / 5 (29 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *