Štafetková roláda s kávovým krémom
24. 9. 2025
Lahodná chuť orechov, kávy a čokolády sa snúbi v tomto základnom recepte. Vyskúšajte ho ešte dnes a my vám ručíme za to, že sa tieto cukrovinky okamžite stanú tým najvyhľadávanejším na vašom sviatočnom stole.
Ingrediencie:
- 5 bielkov
- 5 žĺtkov
- 150 g cukru krupica
- 400 ml mlieka
- 75 g mletých orechov
- 75 g hladkej múky
- 1 lyžica cukru múčka
- 150 g masla
- 80 g cukru krupica
- 1 štipka soli
- 2 lyžice škrobu
- 3 lyžičky kávy
- 100 g čokolády 70%
- 20 g kakaového masla
Postup práce:
- Rúru si predhrejte na 180 °C.
- K bielkom pridajte štipku soli a tretinu cukru múčky, vyšľahajte do tuhého snehu.
- Akonáhle je sneh hutný a pevný, prisypte zvyšok cukru, stále šľahajte.
- Na sneh preosejte múku, pridajte mleté orechy a metličkou opatrne zapracujte.
- Zmes teraz rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie v nižšej vrstve (na toto množstvo využijete dva plechy), jemne poprášte práškovým cukrom.
- Pečte v predhriatej rúre zhruba 10 minút, aby povrch korpusu zozlatol.
- Po upečení nechajte korpusy krátko vychladnúť, potom obráťte na nachystaný čistý papier na pečenie pomúčený práškovým cukrom.
- Pečiaci papier zlúpnite z korpusu veľmi opatrne a nechajte ho úplne vychladnúť.
- V rajnici rozohrejte dve tretiny mlieka, pridajte krupicový cukor a priveďte za stáleho miešania do varu. Cukor sa musí úplne rozpustiť.
- Zvyšné mlieko rozšľahajte metličkou so žĺtkami a škrobom.
- Až sa bude mlieko v rajnici takmer variť, za stáleho miešania do neho prilejte žĺtkovú zmes a krátko varte do zhustnutia.
- Potom prikryte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Vychladnutý žĺtkový puding vyšľahajte metličkou do krémovej konzistencie, pridajte jemne mletú kávu a postupne, po malých kockách, zašľahajte zmäknuté maslo.
- Korpusy rozrežte pozdĺžne na polovice.
- Potrite krémom a za pomoci papiera na pečenie zarolujte úzke roládky.
- Roládky nechajte v chladničke stuhnúť do ďalšieho dňa.
- Na druhý deň rozpustite vo vodnom kúpeli čokoládu a povoľte ju trochou kakaového masla.
- Rolády nakrájajte na rovnako veľké klátiky.
- Konce namáčajte postupne v rozpustenej čokoláde a nechajte stuhnúť.
Vyzerá to zložito, ale výsledok je úžasný. Štafetky s kávovým krémom sú vynikajúcim dezertom, ktorý vás na Vianoce poteší.

Ak si trúfnete aj na tieto lahodné cukrovinky, nebudete ľutovať! Recepty na parížske rožky sú tu pripravené pre urobených fajnšmekrov.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta