Staroslovenská štedrovečerná hrachovka

24. 9. 2025

Pokiaľ chcete, môžete okrem mrkvy do tejto hrachovej polievky pridať tiež niekoľko žltých alebo červených zemiakov, hrachovka bude ešte výdatnejšia.

Ingrediencie

  • 400 g sušeného deleného hrachu
  • 4 šálky kuracieho vývaru
  • 4 šálky vody
  • 1 cibuľa
  • 3 stopkaté zelery
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 PL olivového oleja
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu
  • 700 g šunky s kosťou
  • 2 mrkvy
  • čerstvá petržlen na ozdobu

Postup

  1. Hrach preberte a dôkladne prepláchnite, prípadne cez noc namočte.
  2. Vo veľkom hrnci rozohrejte olivový olej.
  3. Pridajte najemno nakrájanú cibuľu a zeler, restujte 3 minúty.
  4. Pridajte prelisovaný cesnak a restujte ešte 1 minútu.
  5. Prilejte kurací vývar a vodu.
  6. Pridajte polený hrášok, bobkové listy a tymian.
  7. Ľahko osoľte a okoreňte.
  8. Do polievkovej zmesi vložte šunku s kosťou.
  9. Priveďte do varu a potom stiahnite na minimum.
  10. Priklopte a za občasného miešania nechajte variť, kým hrášok a šunka nezmäknú, asi 60 až 90 minút.
  11. Šunku vyberte, nechajte ju 10 minút odpočívať a potom časť mäsa rozdrobte alebo nakrájajte na kocky.
  12. Medzitým pridajte do polievky mrkvu nakrájanú na kocky.
  13. Polievku priklopte a za občasného miešania varte, kým sa hrášok z väčšej časti nerozpadne, asi 30 minút.
  14. Vmiešajte šunku a podľa potreby ju dosoľte.

Túto hrachovú vianočnú polievku podávajte teplou ozdobenou petržlenovou vňaťou.

Tanier s hráčkovou polievkou so šunkou a petržlenovou vňaťou.
zdroj: cookingclassy.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.6 / 5 (44 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *