Staroslovenská štedrovečerná hrachovka
24. 9. 2025
Pokiaľ chcete, môžete okrem mrkvy do tejto hrachovej polievky pridať tiež niekoľko žltých alebo červených zemiakov, hrachovka bude ešte výdatnejšia.
Ingrediencie
- 400 g sušeného deleného hrachu
- 4 šálky kuracieho vývaru
- 4 šálky vody
- 1 cibuľa
- 3 stopkaté zelery
- 1 strúčik cesnaku
- 1 PL olivového oleja
- 2 bobkové listy
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu
- 700 g šunky s kosťou
- 2 mrkvy
- čerstvá petržlen na ozdobu
Postup
- Hrach preberte a dôkladne prepláchnite, prípadne cez noc namočte.
- Vo veľkom hrnci rozohrejte olivový olej.
- Pridajte najemno nakrájanú cibuľu a zeler, restujte 3 minúty.
- Pridajte prelisovaný cesnak a restujte ešte 1 minútu.
- Prilejte kurací vývar a vodu.
- Pridajte polený hrášok, bobkové listy a tymian.
- Ľahko osoľte a okoreňte.
- Do polievkovej zmesi vložte šunku s kosťou.
- Priveďte do varu a potom stiahnite na minimum.
- Priklopte a za občasného miešania nechajte variť, kým hrášok a šunka nezmäknú, asi 60 až 90 minút.
- Šunku vyberte, nechajte ju 10 minút odpočívať a potom časť mäsa rozdrobte alebo nakrájajte na kocky.
- Medzitým pridajte do polievky mrkvu nakrájanú na kocky.
- Polievku priklopte a za občasného miešania varte, kým sa hrášok z väčšej časti nerozpadne, asi 30 minút.
- Vmiešajte šunku a podľa potreby ju dosoľte.
Túto hrachovú vianočnú polievku podávajte teplou ozdobenou petržlenovou vňaťou.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta