Svätomartinské rožky z kysnutého cesta s orechovou náplňou

24. 9. 2025

Podľa tradície by rožky mali byť kysnuté a plnené orechmi. Okrem tohto variantu ale dnes existuje aj veľa ďalších podôb tejto pochúťky, ktorá svojím tvarom odkazuje na podkovy koňa svätého Martina.

Ingrediencie:

  • 300 g polohrubej múky
  • 200 ml mlieka
  • 100 g cukru
  • 100 g masla
  • 1 vajce
  • 20 g čerstvého droždia
  • štipka soli

Orechová náplň

  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 40 g cukru múčka
  • 1 PL medu
  • 2 PL rumu
  • 3 PL mlieka
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lyžička citrónovej kôry

Postup:

  1. V mise si z malého množstva mlieka, cukru a droždia pripravte kvások.
  2. Než kvások vzíde, preosejte do inej misy múku s cukrom a soľou.
  3. Potom do zmesi urobte jamku, do ktorej pridajte kvások, zvyšok mlieka, vajcia a rozpustené maslo.
  4. Ručne alebo s pomocou kuchynského robota vypracujte do podoby hladkého jednoliateho cesta.
  5. Pokiaľ sa vám cesto príliš lepí, pridajte viac múky.
  6. Spracované cesto nechajte v mise, prikryte utierkou a dajte na teplé miesto kysnúť približne na 45 minút.
  7. V medziobdobí si pripravte orechovú plnku.
  8. Vložte všetky ingrediencie na náplň do hrnca a za stáleho miešania na miernom ohni povarte niekoľko málo minút do zhustnutia.
  9. Následne vykysnuté cesto rozdeľte na tri alebo štyri rovnako veľké časti.
  10. Vezmite prvú časť a pomocou valčeka ju rozvaľkajte do kruhu s hrúbkou približne 3-4 mm.
  11. Nožom rozdeľte na šesť trojuholníkov.
  12. Vložte lyžičku orechovej náplne a zrolujte do tvaru rožka.
  13. Rovnakým spôsobom postupujte aj so zvyškom cesta.
  14. Martinské rožteky s orechovou náplňou odložte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte 20 minút kysnúť.
  15. V medziobdobí si predhrejte rúru na 200 °C.
  16. Svätomartinské rožky pečte približne 15-18 minút dozlatista.
  17. Ešte horúce ich potrite rozpusteným maslom a pocukrujte práškovým cukrom.
Tanier s martinskými rožkami sypanými práškovým cukrom.
zdroj: mykitchenarea.com

Orechy sú dôležitou ingredienciou tiež pri vianočnom pečení. Vyskúšajte naše recepty na orechové cukrovinky.

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.5 / 5 (17 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *