Svätomartinské rožky z kysnutého cesta s orechovou náplňou
24. 9. 2025
Podľa tradície by rožky mali byť kysnuté a plnené orechmi. Okrem tohto variantu ale dnes existuje aj veľa ďalších podôb tejto pochúťky, ktorá svojím tvarom odkazuje na podkovy koňa svätého Martina.
Ingrediencie:
- 300 g polohrubej múky
- 200 ml mlieka
- 100 g cukru
- 100 g masla
- 1 vajce
- 20 g čerstvého droždia
- štipka soli
Orechová náplň
- 150 g mletých vlašských orechov
- 40 g cukru múčka
- 1 PL medu
- 2 PL rumu
- 3 PL mlieka
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lyžička citrónovej kôry
Postup:
- V mise si z malého množstva mlieka, cukru a droždia pripravte kvások.
- Než kvások vzíde, preosejte do inej misy múku s cukrom a soľou.
- Potom do zmesi urobte jamku, do ktorej pridajte kvások, zvyšok mlieka, vajcia a rozpustené maslo.
- Ručne alebo s pomocou kuchynského robota vypracujte do podoby hladkého jednoliateho cesta.
- Pokiaľ sa vám cesto príliš lepí, pridajte viac múky.
- Spracované cesto nechajte v mise, prikryte utierkou a dajte na teplé miesto kysnúť približne na 45 minút.
- V medziobdobí si pripravte orechovú plnku.
- Vložte všetky ingrediencie na náplň do hrnca a za stáleho miešania na miernom ohni povarte niekoľko málo minút do zhustnutia.
- Následne vykysnuté cesto rozdeľte na tri alebo štyri rovnako veľké časti.
- Vezmite prvú časť a pomocou valčeka ju rozvaľkajte do kruhu s hrúbkou približne 3-4 mm.
- Nožom rozdeľte na šesť trojuholníkov.
- Vložte lyžičku orechovej náplne a zrolujte do tvaru rožka.
- Rovnakým spôsobom postupujte aj so zvyškom cesta.
- Martinské rožteky s orechovou náplňou odložte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte 20 minút kysnúť.
- V medziobdobí si predhrejte rúru na 200 °C.
- Svätomartinské rožky pečte približne 15-18 minút dozlatista.
- Ešte horúce ich potrite rozpusteným maslom a pocukrujte práškovým cukrom.

Orechy sú dôležitou ingredienciou tiež pri vianočnom pečení. Vyskúšajte naše recepty na orechové cukrovinky.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta