Sviatočná šunka s pikantnou glazúrou
24. 9. 2025
Pokiaľ dávate pred sladkými chuťami prednosť tým pikantnejším, stačí do glazúry na potieranie šunky pridať korenie a malé množstvo alkoholu. Marhuľovej marmelády v tomto recepte sa nebojte.
Ingrediencie:
- cca 4 kg šunky s kosťou
- 350 g marhuľovej marmelády
- 125 ml koreneného rumu
- 2 PL barbecue omáčky
- 2 čajové lyžičky mletého zázvoru
- bobkový list
- celé klinčeky
- čerstvé konáre rozmarínu na ozdobenie
Postup:
- Predhrejte rúru na 170 °C.
- Pomocou malého ostrého noža odstráňte zo šunky kožu, nie tuk.
- Tuk narežte do tvaru kosoštvorcov hlbokých približne pol centimetra.
- Do stredov kosoštvorcov zapichnite klinčeky.
- Do veľkého pekáča nalejte šálku vody.
- Šunku položte nad pekáč na drôtený rošt a zabaľte ju do alobalu.
- V malom hrnci na miernom plameni zmiešajte marmeládu, rum, mletý zázvor a barbecue omáčku v hrnci.
- Zahrievajte, kým zmes mierne nezhustne.
- Šunku potrite polovicou glazúry.
- Vložte pekáč so šunkou do rúry a pečte približne hodinu a pol.
- Pekáč pravidelne otáčajte a šunku každých 15 minút potrite novou vrstvou glazúry.
- Po vybratí z rúry ozdobte rozmarínom a bobkovým listom a nechajte vianočnú pečenú šunku 15 minút odpočívať.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta