Sviatočná šunka s pikantnou glazúrou

24. 9. 2025

Pokiaľ dávate pred sladkými chuťami prednosť tým pikantnejším, stačí do glazúry na potieranie šunky pridať korenie a malé množstvo alkoholu. Marhuľovej marmelády v tomto recepte sa nebojte.

Ingrediencie:

  • cca 4 kg šunky s kosťou
  • 350 g marhuľovej marmelády
  • 125 ml koreneného rumu
  • 2 PL barbecue omáčky
  • 2 čajové lyžičky mletého zázvoru
  • bobkový list
  • celé klinčeky
  • čerstvé konáre rozmarínu na ozdobenie

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 170 °C.
  2. Pomocou malého ostrého noža odstráňte zo šunky kožu, nie tuk.
  3. Tuk narežte do tvaru kosoštvorcov hlbokých približne pol centimetra.
  4. Do stredov kosoštvorcov zapichnite klinčeky.
  5. Do veľkého pekáča nalejte šálku vody.
  6. Šunku položte nad pekáč na drôtený rošt a zabaľte ju do alobalu.
  7. V malom hrnci na miernom plameni zmiešajte marmeládu, rum, mletý zázvor a barbecue omáčku v hrnci.
  8. Zahrievajte, kým zmes mierne nezhustne.
  9. Šunku potrite polovicou glazúry.
  10. Vložte pekáč so šunkou do rúry a pečte približne hodinu a pol.
  11. Pekáč pravidelne otáčajte a šunku každých 15 minút potrite novou vrstvou glazúry.
  12. Po vybratí z rúry ozdobte rozmarínom a bobkovým listom a nechajte vianočnú pečenú šunku 15 minút odpočívať.
zdroj: prima.co.uk

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.7 / 5 (35 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *