Talianske plnené vianočné pečivo

24. 9. 2025

Jemné cesto plnené čerešňovým džemom, vareným hroznovým muštom a kandizovaným citrónom je síce náročnejšie na ingrediencie, ale výsledok rozhodne stojí za to. Skúste zase niečo nové a netradičné a nebudete ľutovať!

Čo budete potrebovať

  • 2 a 1/3 šálok múky na pizzu typu 00 plus ďalšie na pomúčenie pracovnej plochy
  • 2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1/4 lyžičky soli
  • 3/4 šálky studeného masla, nakrájaného na 1 cm kúsky
  • 1/2 šálky anízového likéru
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 šálky čerešňového džemu
  • 1/3 šálky nasekaných pražených lúpaných mandlí
  • 1/3 šálky nakrájaného kandizovaného citróna
  • 2 a 1/2 lyžice zredukovaného vareného hroznového muštu Saba
  • 1 veľké vajcia (oddelené na žĺtok a bielok)
  • 1 lyžica vody
  • práškový cukor, na posypanie

Postup

  • Vložte múku, citrónovú kôru a soľ do kuchynského robota a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  • Pridajte maslo.
  • Mixujte, kým z masla nebudete mať malé kúsočky.
  • Pridajte anízový sirup a vanilkový extrakt a pulzujte, kým sa cesto nespojí v hmotu.
  • Cesto rovnomerne vytvarujte na 2 šesťcentimetrové disky.
  • Zabaľte disky cesta do potravinárskej fólie a nechajte 1 hodinu chladiť.
  • Medzitým zmiešajte čerešňový džem, mandle, citrón a mušt Saba v malej miske.
  • Nechajte nezakryté chladiť, pokiaľ nebudete pripravení zmes použiť.
  • Predhrejte rúru na 175 °C s roštmi v hornej tretine a dolnej tretine.
  • Bielok ušľahajte v malej miske do hladka.
  • 2 veľké plechy vyložte papierom na pečenie.
  • Rozbaľte a rozvaľkajte 1 disk cesta na ľahko pomúčenej pracovnej ploche na hrúbku cca 0,3 cm.
  • Vyrežte z cesta 12 kruhov pomocou 6 cm okrúhleho vykrajovača a podľa potreby prerolujte zvyšky.
  • Na každý kruh cesta naneste 2 zarovnané lyžičky zmesi džemu, mandlí, citrónu a Saby.
  • Okraje kruhu zľahka potrite bielkom a preložte kruh na polovicu, aby ste vytvorili polmesiac, ktorý obklopuje náplň.
  • Pevne stlačte okraje k sebe, aby ste vytvorili cca 0,6 cm tesnenia okolo náplne.
  • Okraje jemne stlačte vidličkou.
  • Položte na pripravený plech.
  • Akonáhle je plech naplnený polmesiacom, vložte do chladničky a opakujte proces so zvyšným diskom cesta a náplní.
  • Oba plechy chlaďte aspoň 15 minút.
  • V malej miske prešľahajte žĺtok s 1 lyžicou vody.
  • Pomocou vidličky zľahka prepichajte vršky cukroviniek a zľahka potrite žĺtkovou zmesou.
  • Pečte v predhriatej rúre, kým sa polmesiaca nenafúknu a nestuhnú, 20 až 25 minút, pričom v polovici doby pečenia plechy na roštoch prehoďte.
  • Preneste pečivo na mriežku a nechajte 30 minút vychladnúť.
  • Cukroví podávajte práškovým cukrom a podávajte.
Vianočné polmesiačiky plnené čerešňovým džemom, vareným hroznovým muštom a kandizovaným citrónom na tanieri.
www.foodandwine.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.2 / 5 (22 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *