Talianske plnené vianočné pečivo
24. 9. 2025
Jemné cesto plnené čerešňovým džemom, vareným hroznovým muštom a kandizovaným citrónom je síce náročnejšie na ingrediencie, ale výsledok rozhodne stojí za to. Skúste zase niečo nové a netradičné a nebudete ľutovať!
Čo budete potrebovať
- 2 a 1/3 šálok múky na pizzu typu 00 plus ďalšie na pomúčenie pracovnej plochy
- 2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
- 1/4 lyžičky soli
- 3/4 šálky studeného masla, nakrájaného na 1 cm kúsky
- 1/2 šálky anízového likéru
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/2 šálky čerešňového džemu
- 1/3 šálky nasekaných pražených lúpaných mandlí
- 1/3 šálky nakrájaného kandizovaného citróna
- 2 a 1/2 lyžice zredukovaného vareného hroznového muštu Saba
- 1 veľké vajcia (oddelené na žĺtok a bielok)
- 1 lyžica vody
- práškový cukor, na posypanie
Postup
- Vložte múku, citrónovú kôru a soľ do kuchynského robota a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Pridajte maslo.
- Mixujte, kým z masla nebudete mať malé kúsočky.
- Pridajte anízový sirup a vanilkový extrakt a pulzujte, kým sa cesto nespojí v hmotu.
- Cesto rovnomerne vytvarujte na 2 šesťcentimetrové disky.
- Zabaľte disky cesta do potravinárskej fólie a nechajte 1 hodinu chladiť.
- Medzitým zmiešajte čerešňový džem, mandle, citrón a mušt Saba v malej miske.
- Nechajte nezakryté chladiť, pokiaľ nebudete pripravení zmes použiť.
- Predhrejte rúru na 175 °C s roštmi v hornej tretine a dolnej tretine.
- Bielok ušľahajte v malej miske do hladka.
- 2 veľké plechy vyložte papierom na pečenie.
- Rozbaľte a rozvaľkajte 1 disk cesta na ľahko pomúčenej pracovnej ploche na hrúbku cca 0,3 cm.
- Vyrežte z cesta 12 kruhov pomocou 6 cm okrúhleho vykrajovača a podľa potreby prerolujte zvyšky.
- Na každý kruh cesta naneste 2 zarovnané lyžičky zmesi džemu, mandlí, citrónu a Saby.
- Okraje kruhu zľahka potrite bielkom a preložte kruh na polovicu, aby ste vytvorili polmesiac, ktorý obklopuje náplň.
- Pevne stlačte okraje k sebe, aby ste vytvorili cca 0,6 cm tesnenia okolo náplne.
- Okraje jemne stlačte vidličkou.
- Položte na pripravený plech.
- Akonáhle je plech naplnený polmesiacom, vložte do chladničky a opakujte proces so zvyšným diskom cesta a náplní.
- Oba plechy chlaďte aspoň 15 minút.
- V malej miske prešľahajte žĺtok s 1 lyžicou vody.
- Pomocou vidličky zľahka prepichajte vršky cukroviniek a zľahka potrite žĺtkovou zmesou.
- Pečte v predhriatej rúre, kým sa polmesiaca nenafúknu a nestuhnú, 20 až 25 minút, pričom v polovici doby pečenia plechy na roštoch prehoďte.
- Preneste pečivo na mriežku a nechajte 30 minút vychladnúť.
- Cukroví podávajte práškovým cukrom a podávajte.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta